Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Predstavljeni rezultati rada Turističke zajednice KS

Turistička zajednica Kantona Sarajevo Visit Sarajevo organizirala je dodjelu priznanja i zahvalnica za svoje članove i kompanije od poslovnog značaja, te prezentirala rezultate rada u proteklom periodu, a sve u povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma. Događaj je u sarajevskoj Vijećnica otvorio je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo predstavio je rezultate poslovanja u proteklom periodu, sa konkretnim podacima koji pokazuju da je tokom 2021. godine i u prvoj polovini 2022. godine Turistička zajednica KS podržala više od 150 institucija, privrednih subjekata, udruženja, saveza ili istaknutih sportskih pojedinaca, a realizovano je više od 200 projekata i manifestacija iz oblasti turzima, sporta i kulture.

Magoda je potvrdio da je Turistička zajednica KS u cilju unaprijeđenja i razvoja turizma uložila million KM za promociju na najvećim međunarodnim sajmovima i za realizaciju roadshow kampanja, dok je 2,5 miliona KM uloženo za projekte od značaja za oporavak i osnaživanje turizma.

Pod ovogodišnjim motom obilježavanja Svjetskog dana turizma “Promišljamo turistički” Magoda je zaključio kako je neophodan zaokret u poslovanju i prilagođavanje zahtjevima turista, prateći trendove u turizmu na lokalnom i globalnom nivou, ulažući u inovativna rješenja i spremno odgovarajući na promjene i krizne situacije.

-Rezultati na koje u ovom teškom vremenu oporavka turizma možemo biti zadovoljni pokazuju da je iza nas rekordna zimska turistička sezona u 2022. godini s 22 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu, te za 110 posto više u odnosu na 2021. godinu. Ostvareni su i rekordni prihodi od turizma u 2022. godini, koji pokazuju 19 posto veći prihod od turizma u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na 2019. godinu – zaključio je Magoda prilikom prezentiranja rezultata rada Turističke zajednice KS.