Skip to content Skip to footer

Sarajevo: Dodijeljena priznanja najuspješnijim bh. kompanijama u 2016.

Poslovne novine okupile su  večeras na gala svečanosti u Sarajevu vodeće privrednike u BiH, koji su nosioci razvoja naše zemlje, a najuspješnijima su dodijeljena priznanja. Na ovogodišnjem 30. izboru 100 najvećih u BiH dodijeljena su  priznanja najuspješnijim privrednim subjektima u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je u uvodnom obraćanju da će manifestacija biti uspješna ako bude među glavnim vijestima u medijima, jer nagrađeni zaslužuju pažnju javnosti, te da vjeruje da će tako i biti.

Dobitnici priznanja u kategoriji velikih kompanija su JP Elektroprivreda BiH sa 997.870.238 KM prihoda, BH Telecom sa 83.588.626 KM dobiti i Prevent BH d.o.o. Visoko sa 320.529.230 KM izvoza.

U kategoriji srednjih kompanija priznanja su dobili HEP-Trade d.o.o. Mostar sa 38.539.604 KM prihoda, HETA d.o.o. Sarajevo sa 29.692.572 KM dobiti, te HEP-Trade sa 34.619.387 KM izvoza.

Priznanja u kategorija malih kompanija dobili su Venera d.o.o. Banja Luka – PJ Tuzla sa 7.801.274 KM prihoda, H&L Group d.o.o. Sarajevo sa 5.301.436 KM dobiti i Veza-Nekt d.o.o. sa 4.847.383 KM izvoza.

Priznanje za najvećeg investitora u BiH u 2016. dobila je Elektroprivreda d.d. Sarajevo sa 146.749.314 KM ostvarenih investicija.

“Srebreni pečat” – specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2016., koji podrazumijevaju i doprinos razvoju bh. privrede i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je kompanijama Bingo d.o.o. Tuzla i Violeta d.o.o. Grude.

Dobitnici priznanja po industrijskim granama su FIS Vitez (nespecijalizovana trgovina na veliko), Holdina d.o.o. Sarajevo (trgovina na veliko krutim, tečnim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima), Bingo d.o.o. Tuzla (trgovina na veliko i malo), JP Elektroprivreda BiH (proizvodnja električne energije), HIFA Petrol (trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama), Tranzitexport d.o.o. (cestovni prijevoz robe), Phoenix d.o.o. Bijeljina (trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima), BH Telecom (djelatnosti žičane telekomunikacije), DEC, Projektna kancelarija Stanari-Doboj (gradnja stambenih i nestambenih zgrada), Bimal d.d. Brčko (proizvodnja prehrambenih proizvoda), Bajra d.o.o. Travnik (mesna industrija), Standard Furniture factory d.d. Ilijaš (proizvodnja namještaja) i NSOFT d.o.o. Mostar (računarsko programiranje, savjetovanje i djelatnosti u vezi s njima).

Suorganizator izbora 100 najvećih u BiH bila je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Leave a comment