Skip to content Skip to footer

Sačuvati od zaborava: Izložba o državotvornosti Bosne u okviru Festivala “Grad”

Izložba plakata o srednjovjekovnoj Bosni “Dvanaest stoljeća državotvornosti Bosne” otvorena je večeras u prostorijama Centra Skenderija u Sarajevu.
Izložba je realizirana u okviru Festivala “Grad”, kao prilog obilježavanju 830. godina povelje Kulina bana, a inspirisana je književnim projektima iz trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi (Bosansko Kraljevstvo, Stećkopedija i Codex Diplomaticus – Zbirka povelja i pisama stare bosanske države, izdavača Mladinska knjiga Sarajevo).
Na otvaranju je naglašeno da je izložba, prvenstveno, namijenjena mladima da ne bi ostali uskraćeni za znanje o slavnim epohama Bosne.
Glavni urednik trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi Adnan Ćatović kazao je da se mora govoriti o svim vrijednostima da bi bile sačuvane od zaborava, da nema drugog načina.
– Ono o čemu govorimo ostat će u sjećanju, zato pričamo – naglasio je Ćatović.
Naveo je da je predstavljeno 15 povelja, brojni dokumenti te plakati i mape.
– Mislim da će biti interesantno svima koji vole Bosnu i srednji vijek – istakao je Ćatović, dodajući da je izložba koncipirana kao vremeplov.
Dženan Dautović, urednik i autor propratnih tekstova na knjizi Codex diplomaticus Regni Bosnae – Zbirka starih povelja i pisama stare bosanske države, kazao je da su ponosni na povelje proistekle iz kancelarija bosanskih vladara, koje svjedoče o političkoj moći, uređenju i snazi.
Izložba će biti postavljena do 7. septembra.

Leave a comment