Skip to content Skip to footer

Recepti Fahrudina Selimovića

Spaghetti s bijelom lukom i chili papričicom

Potrebni saastojci: 160 g spaghetti, 2 čehna bijelog luka, 1 svježa chili papričica, 1 kašika svježeg nasjeckanog peršuna, extra djevičansko maslinovo ulje, so.

Postupak pripreme:

U posoljenoj vodi skuhajte spaghette. Očistite bijeli luk i nasjeckajte ga na sitno, kao i peršun. Očistite papričicu, pa isjeckajte sitno.

Na tihoj vatri u tavi zagrijte osam kašika maslinovog ulja. Zagrijavajte ga, ali ne smije doći do tačke vrelišta. Maslinovom ulju dodajte nasjeckani bijeli luk i papričicu. Mješajte minutu na laganoj vatri, a potom je ugasite i ostavite sa strane da se malo marinara. Potom dodajte peršun i sve dobro pomiješajte.

Pola dcl vode u kojoj su se kuhali spaghetti dodajte u tavu, a potom i spaghette, pa sve promiješajte.

Spaghetti s bijelom lukom i chili papričicom

Orada sa začinskim biljem

Potrebni sastojci: 2 orade, 2 grančice svježeg ružmarina, 1 kašika iglica ružmarina, 4 listića svježeg bosiljka, svežanj peršuna, 6 česni bijelog luka, 1 limun, 4 kašike maslinovog ulja, 800 grama mladog krompira, so i svježe mljeveni biber.

Postupak pripreme:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Lim za pečenje premažite maslinovim uljem.
2. Ribu očistite, isperite i posušite papirnom salvetom, pa je zarežite s obje strane na tri mjesta.

Naribajte koricu jednog limuna. Posolite i pobiberite ribu izvana i iznutra, pa prelijte s dvije kašike maslinovog ulja i malo limunovog soka, te ih pospite polovinom limunove korice.

3. U utrobu svake ribe stavite po jedno česno bijelog luka, grančicu ružmarina, listić bosiljka, malo peršuna, te krišku limuna. Ostavite da se marinira dok pripremate krompir.
4. Krompir ogulite, operite i narežite na kriške. Dobro ga posušite, posolite i pobiberite. Dodajte iglice ružmarina te nasjeckano preostalo začinsko bilje. Krompir prelijte s dvije kašike maslinovog ulja, pa dodajte naribanu koricu pola limuna. Sve zajedno dobro promiješajte i premjestite u lim za pečenje.
5. Dodajte ostatak bijelog luka (neoguljenog) i pecite oko 20 minuta. Potom na krompir položite orade i po želji na svaku ribu stavite dva koluta limuna. Sve zajedno pecite još 25 minuta.

Orada sa začinskim biljem

Mediteranska pizza

Potrebni sastojci: tijesto za pizzu, 2 kašike paradajza, 180 g tune konzervirane u ulju, 50 g crvene paprika, 6 crnih maslina, 1 šoljica mozzarella, 1 šoljica sira goude,  4 lista bosiljka.

Postupak pripreme:

Priprema tijesta: u pola litra mlakog mlijeka rastopite paketić kvasca s kašičicom šećera. Kad kvasac počne nadolaziti dodajte 2-3 kašike ulja, kašičicu soli i brašna taman toliko da se zamijesi mekše, rastegljivo tijesto. Tijesto ostavite da nadođe, promijesite ga i razvucite u oblik pizze.

Zagrijte rernu na 220 stepeni. Stavite tijesto u pleh za pečenje. Na pizzu stavite po kašiku umaka od paradjza i razmažite po tijestu. Usitnite tunjevinu, pa je rasporedite po pizzi. Dodajte papriku i masline.

Mozzarellu i gaudu pomiješajte u zdjeli, pa pospite po pizzi. Pecite u rerni deset minuta, odnosno dok se ne rastopi sir. Izvadite iz rerne, prebacite na tanjur i poslužite.

Mediteranska pizza

Brzi tiramisu iz čaše

Potrebni sastojci: 120 g šećera u prahu, 300 g slatkog vrhnja, 250 g mascarpone sira, piškote, ekstrakt vanilije, šoljica jake kafe.

Postupak pripreme:

U posudu stavite šećer u prahu, dodajte slatko vrhnje i sve zajedno dobro umutite da dobijete šlag.

U drugu posudu stavite mascarpone sir i ekstrakt vanilije, pa dobro izmiješajte. Dodajte u šlag i sve zajedno dobro izmiksajte. Piškote prepolovite, umočite ih u kafu i stavite u čašu za serviranje. Prelijte smjesom od sira i šlaga i po vrhu pospite po želji kakao ili naribanu čokoladu.

Brzi tiramisu iz čaše

Leave a comment

0/100