Skip to content Skip to footer

Rast stranih ulaganja u BiH

Strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu porasla su za 23,9 posto, najviše se ulagalo iz Rusije, Nizozemske i Velike Britanije, a u ovoj su godini već najavljena ulaganja u sektore metalo-prerade, turizma, rudarstva, proizvodnje prehrambenih proizvoda, te drvni sektor.

Svakom novom investicijom, otvaraju se i nova radna mjesta, a BiH se po iznosima stranih ulaganja u regiji nalazi na 3. mjestu, nakon Srbije i Albanije.

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru Tokova DSI, s procijenjenim zadržanim zaradama, za period januar – spetembar 2023., direktne strane investicije su iznosile 1,442.8 miliona maraka ili 737,7 miliona eura. 

Strana ulaganja u tom su razdoblju veća za 23,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije kada su DSI iznosile 1,164.1 miliona maraka, rečeno je Feni iz Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine – FIPA.  

U prvih devet mjeseci 2023. djelatnosti u okviru kojih je registrirano najviše direktnih stranih investicija u BiH su: “financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih  fondova” (315.3 miliona KM),  “proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda” (311.9 miliona KM), i “proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (157.3 miliona KM).

Značajna povećanja registrirana su i za djelatnosti “trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima  i motociklima” (101.9 miliona KM), zatim “proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda” (72.8), “proizvodnja baznih metala” (70,9 miliona KM), “proizvodnja papira i proizvoda od papira” (70,6), “trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima” i “proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica” (63.6 miliona KM).

Kada su u pitanju najavljena ulaganja za ovu godinu, iz FIPA-e kažu kako su već najavljena ulaganja u sektore metalo-prerade, turizma, rudarstva, proizvodnje prehrambenih proizvoda, te drvnog sektora.a da se završi.

Leave a comment