Skip to content Skip to footer

Putovanje po Bosni kad ste trudni? Zašto da ne!

Volite da putujete, a trudni ste? Ukoliko se ne radi o visoko rizičnoj trudnoći, onda to nije nemoguća misija. Naravno da svaka trudnica treba da bude pažljiva kada je putovanje u pitanju i da se ne izlaže ozbiljnim fizičkim naporima. Ipak, veoma je važno kretanje i blaga fizička aktivnost, kako bi organizam bio u formi.

Bosna i Hercegovina nudi veliki broj destinacija koje su idealna mjesta za umjerenu aktivnost upravo trudnica i onih koji bi aktivan odmor da zamjene uživanjem i opuštanjem. Za ljubitelje neadrenalinskih mjesta, ponuda je veoma raznolika i zato ne treba potcjenjivati mirnu varijantu odmora jer ona nudi nešto više od odmaranja i relaksacije – vrstu kulturnog i prirodnog obogaćivanja.

Uživanje u prirodi

Iako je veliki broj destinacija u Bosni povezan s prirodom, jedno od najposjećenijih i najljepših mjesta koja se mogu obići s uživanjem je Vrelo Bosne. Ovaj spomenik prirode nalazi se u blizini Sarajeva, a podno planina Bjelašnice i Igmana.

Pored izvanrednog biljnog, tu je i predivan životinjski svijet labudova i riječnih stvorenja. Park je veoma uređen i veoma pogodan za šetnju, kako u ljetnim danima jer pruža prirodnu hladovinu, koju je po gradskoj vrevi teško naći, tako i kad je hladnije vrijeme jer šetnja može i te kako biti romantična, budući da se u jesen boje ožive.

Lagana šetnja i boravak na čistom vazduhu u podnožju planina, putanja taman takva da ne predstavlja veliki napor – to je sve što je trudnici potrebno.

Za sva čula

A kad ta ista trudnica ogladni, pri tom je nadomak Sarajeva, onda mora da se prošeta Baščaršijom i pojede barem malo sarajevskih ćevapa. Gdje su ćevapi, tu je i neka baklava, hurmašice i tufahije. Zna se da trudnica jede za dvoje.

Bosansku kafu može i da preskoči jer većini trudnica ne prija, ali šetnja po Sarajevu i Baščaršiji je nešto što se ne smije zaobići. Taman toliko da se potroše kalorije, do Begove džamije, biblioteke, bezistana, hamama, ali i po sarajevskim dućanima, dok se u šetnji kupe divni suveniri koji su zaštitni znak ovog dijela grada.

Divna i nenaporna ekskurzija koja je odličan način da se ostane u formi i da trudnički dani ne protiču u dosadi i čamotinji, pošto to nikako nije povoljno za majku.

Koža i vitamin D uz opuštanje na moru

Znamo da nije baš preporučljivo da se trudnica prži na suncu, ali blago i umjereno sunčanje, u jutarnjim i večernjim satima je blagodat za dušu i za tijelo. Veoma popularno je od prije nekoliko godina svratiti u Neum.

Ovo ljetovalište, nekada namijenjeno političkoj eliti, danas spada u popularna porodična odmarališta u Bosni i Hercegovini. Odlično je za one koji žele aktivan odmor, ali i za one koji su raspoloženi samo da se opuštaju.

Za trudnice, postoji veliki broj pješčanih plaža, koje nude prirodan i vještački hlad. Ima i mjesta koja su poprilično osamljena, pa ne mora niko da zagleda strije na stomaku kod trudnica ili neki kilogram viška koji se tu i tamo „zakačio”.

Ćuprija na Drini

Ko još nije čuo za Ivu Andrića i njegov neprikosnoveni roman „Na Drini ćuprija”? Trudničke dane možete provesti više nego korisno, obnavljajući neke od osnovnih stvari iz historije i književnosti šetajući upravo Višegradom. Ova se varošica nalazi nedaleko od srpske granice i nudi pregršt zanimljivih stvari.

Najbolje je krenuti od čuvenog mosta koji je bio inspiracija za Andrića i kome ne možete a da se ne divite, zbog monumentalnosti, ali i značaja za kulturu. Tu je i Andrićgrad. Sam ovaj krajolik je dovoljan za jednu solidnu šetnju.

Ipak, za aktivnije trudnice je tu i Mećavnik. Dobro, ne baš tu, pređe se srpska granica, na jedno desetak kilometara vožnje, nalazi se mjesto na koje je lijepo svratiti i popiti neki prirodan sok. Šarganska osmica je lijepa da se obiđe, ali bi vožnja čuvenim Ćirom za trudnicu ipak bila malo previše, zbog krivina i mučnine, pa to ostavljamo za neki naredni put.

Najljepše iz Hercegovine

Jedno od najljepših mjesta koje se može obići kada je bilo koji turista u pitanju, pa i trudnica jer nije previše naporno za hod je i Trebinje. Ako nastavimo u kulturno-historijskom duhu, onda je Trebinje nezaobilazno zbog čuvenog pjesnika Jovana Dučića, čije mošti počivaju u Hercegovačkoj Gračanici, manastiru čiji je ktitor poznati kralj Milutin.

Trebišnjica

Priroda je nešto što je više nego upečatljivo, naročito stotinama godina stari platani. Draž gradu daje i rijeka Trebišnjica, kao i planina Leotar, koja se prostire iznad grada. Ako pronađete lokalnog vodiča, pokazaće vam i Anđelkinu kapiju, mjesto gdje su snimane neke od scena iz serije „Ranjeni orao”.

Naravno, preporuka je da u samostalnoj režiji izdvojite dan za ovaj gradić jer će vam biti više nego prijatno da boravite u njemu i isprobate sve što nudi.

Još divne prirode

Da ne bude kako je samo jedno mjesto vezano za prirodu koje se može obići, obaveza je da napomenemo kako ih ima mnogo, ali nisu baš sva pogodna za trudnice jer iziskuju napor šetnje i penjanja. Može se do mnogih od njih stići autom, ali je pravi ugođaj preći pješačke staze.

Prokoško jezero

Jedno od takvih koje ćemo ipak preporučiti trudnicama zbog svoje izuzetne ljepote je Prokoško jezero, zvano i Gorsko oko. Ovo jezero je pravi biser prirode, nalazi se na oko 1.600 metara nadmorske visine, ali ima dobro izgrađene puteve. Pored nekih od rijetkih primjera vodozemaca, ono se može pohvaliti i autentičnim kolibama, koje nude specijalitete ispod sača, kao i domaći sir.

Ljepotu ovog kraja teško je opisati riječima, zato bi jedna kratka posjeta, od jednog dana, savršeno prijala.

Nezaobilazni grad

Još jedan od gradova koje svi moraju posjetiti zbog autentične ljepote je i drugi grad po veličini u Bosni, a to je Banja Luka. Ne smije se zaobići tvrđava Kaštel, kao ni Gospodska ulica, jedna od glavnih u gradu, ni Hram Hrista Spasitelja. Ko voli Orijent, tu je i Ferhadija.

Mnogo je divnih stvari koje treba tu vidjeti, zato je jedno od mjesta koje možete čuvati kada ste u drugom stanju, da ga lijepo i kvalitetno obiđete.

Etno selo

Ne možemo da zaobiđemo i etno sela na kraju, a jedno od poznatijih je Etno selo Stanišići. Ono će pružiti autentičan ambijent, koji se sastoji od brižljivo sakupljanih starih predmeta. Naravno, da ne pomislite pogrešno, ovo je moderan kompleks, koji nudi odmor uz bazen i spa. Sve to je više nego primamljivo za one koji su tu da se opuste, bez stresa.

Veliki prostor koji nudi i mjesta za šetnju i za uživanje, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pogodno je za djecu, ali i majke koje su došle tu da daju sebi oduška od dnevnih obaveza.

Na kraju

Ko kaže da trudnice treba da sjede na jednom mjestu i da im devet mjeseci prođe u dosadi? Nikako. Samo ako ima elana i želje, ako nema medicinskih prepreka, Bosna nudi mnogo zanimljivih mjesta koja pružaju i opuštanje, odmor, povezan sa zanimljivim činjenicama i učenjem, koje nikada ne treba da prestane, pa ni u trudnoći.

Bez suvišnih napora, odaberite mjesta koja vam prijaju i budite aktivna trudnica, koja diše život punim plućima, a nastavite u istom ritmu i kada beba dođe na svijet.