Skip to content Skip to footer

Prvi bivak na jednoj od najljepših bh. planina: Sklonište za planinare i ukras Visočice

Visočica je, prema mišljenju većine planinara, jedna od najljepših bh. planina. Ona razdvaja Bosnu i Hercegovinu i oduvijek je nudila pravi izazov za sve one koji vole prirodu, ali i pravo planinarenje. Na takvim avanturama planinari često nailaze na razne izazove, a jedan od njih su i vremenske neprilike kada im je potrebno sklonište, ali i mjesto za odmor.

Ali to se promijenilo zahvaljujući prije svega Planinarskom društvu Željezničar. Naime, prije nekoliko mjeseci Visočica je dobila svoj prvi bivak, odnosno planinsko sklonište koji je izgrađen i postavljen po uzoru na zemlje Evrope i svijeta.

Gradnja bivka trajala je sedam mjeseci, a podrška je stigla od Federalnog ministarstva turizma i okoliša. Bivak je izgrađen na visini višoj od 1.700 metara u dolini ispod lokacije “Džamija”, a ovo neobično arhitektonsko rješenje plod je mašte Filter Arhitekture.

Bivak se nalazi i na ruti Crvene staze Vučko Traila, ali i ruti Via Dinarice, konceptu koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa – od Slovenije do sjeverne Albanije.

Upravni odbor Planinarskog saveza FBiH je potvrdio odluku Skupštine Saveza da bivak na Visočici nosi ime Zoran Šimić koji je bio jedan od najistaknutijih članova planinarske zajednicu u BiH. Tu zajednicu, ali i planine u BiH zauvijek je napustio u decembru 2017. godine.

Planinarski savez Federacije BiH nastavit će izgradnju bivaka kako bi bh. planine svim posjetiteljima učinili ne samo ugodnim i lijepim već i sigurnim za boravak.