Skip to content Skip to footer

Prof. dr. Naima Arslanagić: Kako zimi njegovati kožu i pripremiti je za skijanje

O koži ne trebamo samo brinuti tokom toplih mjeseci. Važno ju je efikasno štititi i zimi, kada je hladnoća, vjetar, suh zrak, uzrokovan grijanjem, i UV zraci itekako mogu oštetiti. Rezultat svega je suha, gruba, perutava i nadražena koža, praćena subjektivnim osjećajem svrbeža.

Kako biste to izbjegli, neophodna je dodatna i pravilna njega koja će je učiniti dovoljno vlažnom, mehkom i glatkom.

Na prvom, ali ne i najvažnijem, mjestu je adekvatna hidratacija kože. Vlažnost ćete nadoknaditi nanošenjem krema koje nisu samo na bazi hidratantnih supstanci, već sadrže i prijeko potrebna ulja. Masnoće u kremama prave film na koži i ne dozvoljavaju gubitak vode.

Preparate za hidrataciju preporučuje se nanositi više puta dnevno, a naročito nakon pranja lica, tuširanja, te prije izlaska vani.

Zimsko sunce, u kombinaciji s refleksijom od snijega, također isušuje i oštećuje kožu. Zbog toga je vrlo važno u ovim mjesecima, naročito ako često posjećujete planine, gdje skijate ili se bavite rekreativnim hodanjem, nastaviti korištenje zaštitnog faktora, najmanje 15, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Usne su izuzetno osjetljive na hladnoću, a rezultat toga su suha i ispucala koža. Zato ih mažite balzamom više puta na dan. Uvečer, prije spavanja, poželjno je nanijeti deblji sloj pantenol masti kako bi se održala njihova vlažnost i nježnost.

Koža na rukama je tanja i osjetljivija od ostalih dijelova tijela, siromašnija je lojnim žlijezdama, pa je zimi sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema. Stoga obavezno navucite rukavice kad izlazite vani. Njegujte ih pripravcima bogatim glicerinom i linoleinskom kiselinom.

Za tuširanje koristite mlaku vodu, izbjegavajte dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu i uklanjaju prirodne masnoće sa površine. Izbjegavati jake, antibakterijske sapune koji dodatno odmašćuju kožu. Hidratantne kreme i emolijense (ovlaživači) nanosite odmah nakon tuširanja.

Ukoliko je koža pretjerano oštećena, naborana, s tamnim pigmentacijama, otiđite kod dermatologa koji će uraditi piling i mezoterapiju. Ovi tretmani učinit će je mlađom, čišćom, bogatijom kolagenom i elastinom, i bez pigmentacija. Piling će ukloniti mrtve ćelije sa površine kože i omogućiti bolje prodiranje hranjivih krema. Zapamtite da piling i mezoterapiju treba uraditi barem jednom sedmično.

Leave a comment