Skip to content Skip to footer

Prestižno svjetsko priznanje za Sarajevski kiseljak

Priznanje Gold Quality Award, u okviru takmičenja Monde Selection, koje je stiglo za Sarajevski kiseljak, još jedna je potvrda kvalitete i jedinstvenosti ove gazirane prirodne mineralne vode.

Okrunjen zlatom Sarajevski kiseljak je tako postao član odabrane porodice visokokvalitetnih svjetskih voda, zahvaljujući kojoj potrošači širom svijeta mogu biti sigurni da biraju proizvod vrhunske kvalitete, ocijenjen prema najvišim međunarodnim standardima.

-Ovo nije prva nagrada koju je osvojio Sarajevski kiseljak, ali je posebna. S obzirom na ugled koji Monde Selection institut i nagrada imaju u svijetu, te u tako jakoj konkurenciji među 3200 proizvoda koji su sudjelovali na takmičenju, osvojiti zlatno priznanje zaista nije mala stvar. Sarajevski kiseljak je brend koji je prisutan više od 125 godina i u kvalitetu naše vode su se uvjerile mnoge generacije. Nagrada je našoj kompaniji poticaj da nastavimo ovim stopama te da i dalje tržištu nudimo samo najbolje proizvode vrhunske kvalitete – istakao je Davor Čičić, direktor kompanije Sarajevski kiseljak.

Prirodna mineralna voda Sarajevski kiseljak izvire iz dubine od 150 do 300 metara. Na svom putu prema površini zemlje protiče kroz eruptivno stijenje, koje je obogaćuje brojnim mineralima i daje prepoznatljiv okus, omiljen generacijama.

Prijavom na takmičenje Monde Selection za 2020. godinu prirodna mineralna gazirana voda Sarajevski kiseljak je dobila priliku za vrhunsku stručnu evaluaciju i međunarodnu potvrdu kvalitete jedne od najrespektabilnijih svjetskih ustanova tog tipa.

Monde Selection je nezavisni međunarodni institut za kvalitetu osnovan 1961. godine u Briselu. U skladu s najvišim standardima, ova organizacija već 59 godina testira i certificira kvalitet robe široke potrošnje iz cijelog svijeta. Na takmičenje za 2020. godinu prijavljeno je preko  3200 proizvoda iz više od 100 zemalja.

Raspoređeni u nekoliko kategorija svi ovi proizvodi prošli su rigorozna testiranja žirija kojeg čine profesionalci različitih profila: prehrambeni tehnolozi, hemijski inžinjeri, majstori za pivo, nutricionisti, Michelinovi kuhari, svjetski poznati enolozi i univerzitetski profesori.

Svaki član žirija procjenjuje svaki proizvod zasebno, na osnovu najmanje 20 parametara. Ocjenjivanje, dakle, nije puka degustacija, a članovi žirija za konačnu ocjenu imaju pravo čak i na laboratorijske provjere sastava proizvoda koje testiraju.