Skip to content Skip to footer

Posjeta gradu koji se zabavlja svaki dan u sedmici

Ako je današnji Beograd poznat po nečemu, onda je to zabava, tačnije noćni život. To je svakako za pohvalu. Grad se tokom poslednjih decenija transformisao, od centra administracije i krize devedesetih, do mesta gde turisti hrle sa širokim osmjehom. U njemu možete čuti mnoge strane jezike, upoznati ljude iz različitih kultura koji se u Beogradu osjećaju kao kod kuće.

Kako je to metropola od oko dva miliona stanovnika i još mnogo onih koji su u prolazu, Beograd zahteva da se prilagodite i pripremite. To se posebno odnosi na one koji žele da za doček Nove godine Beograd bude njihova izabrana destinacija. Pripremili smo nekoliko savjeta koji mogu biti od pomoći turistima ili ljudima koji će iz nekog razloga prolaziti kroz Beograd.

Saobraćajne gužve su neizbježne

Iako je grad relativno dobro organizovan, definitivno nije planiran za toliki broj vozila. Saobraćaj u špicu može stvoriti kilometarsku kolonu sporih vozila. Scena je poznata u svim metropolama, ali nikome se ne sviđa. Većina Beograđana, kada negde idu, moraju da krenu bar sat vremena ranije, a to se savjetuje i posetiocima.

Ako se slučajno nađete u koloni vozila koja je usporila kretanje, imaćete priliku da bolje pogledate prelepe stare zgrade koje vas okružuju u centralnim ulicama. Savjet: ako planirate uzeti taksi, izbjegavajte vršno vrijeme radnim danima oko 9 i 16-17 sati. Tada je veoma teško naći slobodan taksi, a vožnja je mnogo sporija.

Neposrednost i gostoprimstvo

Beograđani su veoma ponosni na svoju tradiciju koja podrazumeva gostoprimstvo prema svima koji se zateknu u njihovom gradu. Dobra komunikacija je nešto na šta možete računati i na ulici i u restoranima.

Beograđani se lako druže u kafanama i puni su priča o koječemu što žele da podele sa nekim, sasvim neobavezujuće. Lako uključuju strance u svoje razgovore kada su u timu i svi se osjećaju dobro zbog toga.

Zabava koja ne prestaje

Beogradske kafane, posebno one u boemskoj Sakadarliji, uglavnom rade svim danima, a skoro sve imaju i živu muziku. Uglavnom, u Beogradu sve funkcioniše svaki dan. Grad živi 24 sata u pravom smislu te riječi. Bez obzira na vaš afinitet, da li više volite posjetiti tradicionalne kafane, kafiće ili klubove, pronaći ćete nešto u svakom trenutku.

Obično su dani za izlaske petak i subota, kada je većina restorana popunjena. No, ne treba vas iznenaditi nastupi poznatih i manje poznatih bendova koji su zakazani za utorak, srijedu ili nedjelju.

Većina ugostiteljskih objekata radnim danima radi do 12:00 sati, osim noćnih klubova koji rade do zore. Vikendom se radno vrijeme produžava do 2 sata ujutro, a ponekad i duže. Atmosfera je generalno svuda odlična.

Gdje izaći?

Beograd zaista ima mnogo autentičnih mesta za izlazak koja vredi posjetiti. Naša preporuka je da posjetite neke od najpopularnijih klubova i steknete pravi utisak o uzbudljivom noćnom životu Beograda. Jedan od najatraktivnijih je klub XO, koji se nalazi u centru, u Sarajevskoj ulici broj 26, nedaleko od novog Savskog trga.

To je vrlo prostran klub koji se prostire na tri nivoa koji su zasebne stilske cjeline. Od nedavno postoji i android aplikacija putem koje gosti mogu dobiti informacije o muzici i drugim programima, kao i izvršiti online rezervacije.

Za doček Nove godine Beograd očekuje više desetina hiljada turista iz regiona, ali i šire. Ukoliko je poseta planirana za novogodišnje praznike, trebalo bi da budete ažurniji kada je reč o rezervaciji mesta u ugostiteljskim objektima.