Skip to content Skip to footer

Pohod na četiri olimpijske planine BiH prvog dana zime

Međunarodni centar za mir (IPC) – Internacionalni festival Sarajevska zima organizirat će 21. decembra Pohod na olimpijske planine Bosne i Hercegovine, Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnicu, što će, kako je rekao predsjednik Predsjednik IPC- Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić, biti prilika da u formi olimpijskog znaka Citius, Altius, Fortius “nađemo svoje mjesto u novom ritmu života u ovoj zemlji”. Učesnici ovog pohoda krenut će iz Sarajeva, s Trga Olimpijskog centra Skenderija.

Partneri ove akcije su Skijaški savez BiH i Planinarskim savez BiH. Pohod će biti realiziran kroz planinarenje i postavljanje simbola mira na vrhovima olimpijskih planina, organiziranjem sportskih takmičenja i kreativnim umjetničkim performansima u urbanim i planinskim prostorima.

Konkretan plan Pohoda predstavljeni su na sastanku Organizacionog komiteta Pohod na olimpijske planine 2017., održanom danas u Sarajevu, na kojem je održana prezentacija projekta Međunarodnog centra za mir Citius, Altius, Fortius. Pokrovitelj projekta je Državna komisija za saradnju s UNESCO-m. Cilj projekta je promocija sporta, kulturnog turizma i umjetnosti.

Spahić je uoči početka sastanka kazao novinarima da će za Festival Sarajevska zima ovaj projekt biti prilika da prezentira festivalski program, zajedno s institucijama koje su u duhu ovog izuzetnog kulturno-historijskog značenja festivala, jer je riječ o 34 godine tradicije nakon olimpijskih igara.

Kako je rekao, u okviru projekta, 21. novembra će sa 34 sadnice biti pošumljene sve četiri olimpijske planine, na tačkama na kojima će planinari krenuti ka vrhovima, odnosno u podnožju planina.

– Pozvali smo turiste i građane koji žive u ovim krajevima da osjete konekciju s gradom na nov način te da ljudi u Sarajevu nauče imena vrhova četiri olimpijske planine – kazao je Spahić, dodajući da se radi o inspirativnoj akciji kojom žele mapirati tačke mira, slobode i života.

Istakao je da je mapiranje mira u BiH ključ za sve moguće buduće korake u bilo kojoj oblasti te izrazio zadovoljstvo što u ovom projektu ravnopravno učestvuju različite institucije, općine i gradovi iz cijele BiH.

Predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković pojasnio je da je ovaj savez zadužen za operativni dio pohoda, odnosno za sam izlazak na vrhove četiri olimpijske planine.

– To znači da ćemo sa svojim stručnim kapacitetima osigurati da svi zainteresirani građani mogu sudjelovati u usponu na spomenute vrhove. Svaka od planina, osim što ima univerzalnu ljepotu prirode, ima svoje čari i svi usponi su različiti na svoj način – kazao je.

Napomenuo je da sve ture neće biti jednako naporne, pa će se građani prilagođavati u skladu sa svojim interesima i sklonostima te uvodnim podacima o pohodu.

Iskoristio je priliku da upozori zainteresirane građane da im je, budući da se radi o zimskim, ekstremnim uvjetima, potrebna kvalitetna obuća i odjeća koja će štititi od hladnoće, ozeblina i vjetra.

Dodao je da su prijave već u toku, izvjestan broj planinara već se prijavio, a pošto će pohod biti održan na radni dan, a ne za vrijeme vikenda, broj učesnika će vjerovatno biti manji.

– Međutim, organizacioni komitet je izabrao 21. decembar, jer se radi o prvom danu zime te će na taj način biti poslana poruka koja je u duhu olimpizma, ljubavi prema sportu, suživota s prirodom – rekao je Isaković.

Leave a comment

0/100