Skip to content Skip to footer

Počitelj: Vječna inspiracija i dom poznatih slikara

Na lijevoj strani smaragdne Neretve, ugrađen u liticu te uz magistralnu cestu od Mostara prema Jadranskom moru, smjestio se kameni hercegovački povijesni gradić – Počitelj. Prvi put u dokumentima spominje se 1444. godine, ali se pretpostavlja da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko, 1383. godine.

Tako je mediteranski izgled ovog srednjovjekovnog gradića nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Danas, mješavina ova dva graditeljska stila, kameni grad čini muzejom na otvorenom i daje mu posebnu dimenziju, zbog koje je omiljena destinacija turistima iz cijelog svijeta.

Jedinstveno naselje uvršteno je na listu UNESCO-a, i slovi za jednu od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini. Svojevrsni je dragulj, zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi. Umjetnici iz cijeloga svijeta dolaze u Počitelj kako bi stvarali, a atelje imaju mnogi naši slikarski velikani.

Najzanimljiviji objekt je Sahat-kula, visoka tvrđava, koja s vrha brda “bdije“ nad gradom. Od znamenitih građevina svakako treba istaći i hadži Alijinu džamiju, Šišman-Ibrahimpašinu medresu, Gavrankapetanovićevu kuću, Korvinovu kulu…

Ima nešto u Počitelju što ne da ubiti tu ljepotu zaustavljenu u hercegovačkom kamenu i Neretvinoj studeni. Još dugo će zagrljeni kroz vrijeme putovati modra rijeka i kameni grad.

Leave a comment