Skip to content Skip to footer

Počela sezona na slanim jezerima u Tuzli: Razgovor na stranim jezicima na Pannonici je nešto uobičajeno

Prošla godina bila je rekordna na slanim jezerima u Tuzli. Kompleks Panonskih jezera ubilježio je više od 400.000 posjeta tokom ljetne sezone, a evidentan je sve veći interes stranaca, kojih je prema podacima uprave “Pannonice” bilo oko 12 posto. Javno komunalno preduzeće “Pannonica” godinu je okončalo s dobiti od 314.000 KM, a uz to su u državni budžet uzplatili 260.000 maraka PDV-a.

Zbog svega navedenog gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tvrdi da su Panonska jezera najkvalitetnija i najatraktivnija ljetna turistička destinacija u BiH.

– Standardi plaže u Tuzli su iznad nivoa “plave zastave”. Nigdje na jadranskoj obali ne postoji bolja plaža, a tu mislim na slovensku, hrvatsku, crnogorsku, bosansku i italijansku obalu. Nema plaže koja ima ambulantu i kola Hitne pomoći, gdje imate toliki broj redara, toliko uređenih mokrih čvorova, vrhunski kvalitet vode i usluge, a uz to još geološki muzej i arheološki park – kaže Imamović.

Da Panonska jezara zaista jesu atraktivna posjetiocima govori i podatak o 3,7 miliona posjetilaca za 15 godina postojanja. Gradnja kompleksa počela je 2003. godine prvim i najvećim jezerom.

Tri godine kasnije izgrađeno je arheološki muzej na otvorenom Neolitsko sojeničko naselje, a potom 2008. godine drugo jezero i slani slapovi. Kompleks je zaokružen izgradnjom trećeg jezara 2012. godine, čime je dnevni kapacitet povećan na 17.000 posjetilaca.

– Radili smo anketu na uzorku od 500 gostiju i došli smo do podatka o 12 posto stranaca. Radi se o gostima iz Skandinavije, Poljske, Hrvatske, posebno istočni dio, zapadnog dijela Srbije, a dosta gostiju imamo iz Slovenije. Razgovor na stranim jezicima na Pannonici je postao uobičajena stvar – kaže direktor preduzeća “Pannonica” Maid Porobić.

Rast posjeta stranaca uprava “Pannonice” planira pratiti širenjem djelatnosti, odnosno otvaranjem smještajnih kapaciteta.

– Želimo ući u sistem izgradnje jeftinih hostela ili rekonstrukcije nekih objekata koje grad ima na raspolaganju – kaže Porobić.

Imamović dodaje da je jedan od potencijalno zanimljivih prostora depadans na ulazu u Tržni centar “Pasaž” u strogom centru grada, gdje postoje dvije etaže, a zadatak “Pannonice” ja da osmisli idejni projekat.

Ove godine novina na Panonskim jezerima je nova kaskadna plaža na južnoj strani najvećeg jezera.

Leave a comment