Skip to content Skip to footer

Po uzoru na svjetska skijališta: U rad puštena prva gondola u BiH

U ski centru Ravna planina na Palama danas je svečano puštena u rad prva i dugoočekivana gondola u BiH. Svečanom otvorenju prisustvovao je veliki broj političkih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora, te EYOF-a 2019, a najlmađe je zabavljala maskota EYOF-a Groodvy, piše Faktor.ba.

– Riječ je o gondoli prema Jahorini i prvoj ove vrste u BiH, kakvu imaju velika svjetska skijališta – rekla je glasnogovornica Ski-centra “Ravna Planina” Borislava Purković.

Projekt gondole prvobitno je nazvan ”Jahorina ekspres” i trebao je povezati Pale sa olimpijskom planinom Jahorinom. Međutim, do sada je urađen samo dio trase u Ski centru ”Ravna planina” i finansiran je privatnim novcem.

– Taj plan još stoji, kakav, takav je. Nije promijenjen, samo što je realizovana samo prva faza plana ‘Jahorina ekspres’ na trasi dužine 1.400 metara, od ulazne do izlazne stanice u Ski centru ‘Ravna planina’. To bi trebala biti prva međustanica do Jahorine. Nastavak projekta ‘Jahorina ekspres’ očekujemo u skorijoj budućnosti. Međutim, očekujemo da se uključe i nadležni povezani sa tom pričom, prvenstveno Olimpijski centar Jahorina, pa onda i institucije jer to bi bilo od značaja kako za lokalne zajednice, tako i na državnom nivou. Poznato je svima da je mnogo svjetskih skijališta povezano na taj način, kabinskim gondolama. To bi bilo fantastično kada bismo izveli i ovdje – istakla je ranije Purković.

Namjera je da gondola bude u funkciji tokom cijele godine, a ne samo za vrijeme sezone skijanja. U vansezonskom periodu služit će za panoramsko razgledanje. Kapacitet gondole je 2.200 skijaša na sat, a ima ukupno 18 kabina u koju može stati 10 skijaša, odnosno putnika.

Prva faza izgradnje gondole koštala je 30 miliona KM, a osim gondole, izgrađeno je i sedam i po kilometara novih ski-staza. Druga faza podrazumijeva izgradnju gondole prema vrhu Ogorjelica na Jahorini. Cijena povratne karte za gondolu iznosi pet KM koja je jedinstvena i važiće tokom cijele godine.

Leave a comment

0/100