Skip to content Skip to footer

Osmanagić: Izuzetno uspješna turistička sezona u Bosanskoj dolini piramida

Turistička sezona u Arheološkom parku: Bosanska piramida sunca bila je izuzetno uspješna, i to ne samo s arheološkog i naučnog, već i kulturnog, sportskog i muzičkog aspekta. Kazao je ovo Semir Osmanagić, direktor Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida sunca, za magazin Visit BiH.

-Ove godine imali smo do sada najveću posjetu našim festivalima, posebno u junu. Bile su hiljade i hiljade posjetitelja. Park Ravne 2 postao je kulturna oaza čitavog Balkana, ljudi nas podržavaju, dolaze u posjete i to po nekoliko puta u sezoni – kazao je Osmanagić.

Svjetska atrakcija

Prema njegovim iječima, u arheološkom smislu, radili su iskopavanja, posebno u podzemnim tunelima Ravne 3, Ravne 4 i Ravne 5. Trenutno rade georadarska ispitivanja gdje pokušavaju utvrditi ulaze u piramidu i nove prahistorijske tunele koji su postali svjetska atrakcija.

-Volonterska sezona trajala je od početka juna do kraja oktobra i imali smo više od 100 volontera iz 20 zemalja svijeta. Održali smo tu tradiciju i nadamo se da ćemo se vratiti one brojke koje su bile do 2019. godine, odnosno na oko 500 volontera godišnje. Što se tiče broja turista, posjeta je bila na nivou prošle godine, što znači oko 150.000. Politička situacija u BiH i svijetu bila je delikatna i da nije tako imali bismo dodatnih 100.000 posjetitelja – istakao je Osmanagić.

Bosanska dolina piramida u Visokom zaista je postala svjetska atrakcija koja privlači turiste iz cijelog svijeta. Turistički potencijal izuzetno je veliki i zahtijeva značajnu podršku svih nivoa vlasti. Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida sunca djeluje već 17 godina i u ovom periodu, prema riječima Osmanagića, imali su značajnu saradnju sa svim nivoima vlasti.

Osmanagić posebno naglašava saradnju s Vladom Zeničko-dobojskog kantona koja je prva dala dozvole za istraživanja još 2006. godine, a kasnije i Ministarstvo za prostorno uređenje koje je odobrilo arheološka, geološka i geodetska, geotermalna, satelitska i druga istraživanja. Poručuje da s Ministarstvom za privredu već godinama jako dobro sarađuju, te da podržavaju sve projekte, naročito u izgradnji turističke infrastrukture.

A koliko je ta saradnja značajna, govori i podatak da su ukupna odobrena i uplaćena sredstva za unaprijeđenje turističke infrastructure i ponude na lokalitetu Park Ravne u periodu od 2018. do 2022. godine 338.848 KM.

-U 2018. godini Fondaciji Arheološki park: Bosanska piramida Sunca odobren je iznos od 150.000 KM za projekat Unaprijeđenje turističke infrastrukture turističkog kompleksa Ravne. Također, Općini Visoko je odobren iznos od 140.000 KM za rekonstrukciju puta Ravne. U 2019. Fondaciji je odobreno 28.848 KM za projekat postavljanja LED rasvjete u Parku Ravne. U ovoj godini BOSANSKE PIRAMIDE d.o.o. Visoko dobile su 20.000 KM za projekat izgradnje teniskih terena u Parku Ravne – kazali su nam iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Veliki planovi

Osmanagić je naglasio da je ova podrška od izuzetnog značaja i ovom prilikom zahvalio kantonalnoj Vladi koja prepoznaje turistički značaj ovog lokaliteta.

-Može li se uraditi više? Naravno da može, jer je ovo projekat od globalnog značaja koji će u narednim godinama privlačiti stotine hiljada posjetitelja. Kroz dodatne aktivnosti kao što su teniski i turniri u drugim sportovima nadamo se saradnji i s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona – istakao je Osmanagić.

Pitali smo ga i kakvi su planovi Fondacije za narednu turističku sezonu. Kaže da imaju velike planove.

-Naša manifestacija „NBA zvijezde za djecu bez roditelja“ prerast će u nešto više, u „Sportske zvijezde za djecu bez roditelja“. Imat ćemo ponovo košarku u parku Ravne 2, ali i turnire u drugim sportovima tako da ćemo za oko 500 djece bez roditelja pripremiti nezaboravne događaje. Na ovaj način Fondacija nastavlja biti društveno odgovorna. Idemo i u organizaciju teniskog turnira s nekoliko svjetskih teniskih zvijezda. To će se dešavati u julu, odmah nakon turnira u Wimbledonu. Već dogovaramo brojne koncerte i festivale i vjerujemo da će naredna godina u turističkom smislu biti još uspješnija – kazao je Osmanagić na kraju.