Skip to content Skip to footer

Preko Blidinja i Buškog jezera: Kraći, ali ljepši put ka moru

Krenete li iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i drugih mjesta na sjeveru i istoku BiH ka moru, većina vas će se odlučiti za trasu putem M-17 preko Mostara, dijelom iz navike, dijelom zato što se ta ruta polako pretvara u moderni autoput.

No, to znači i jako puno prometa, pogotovu u ljetnoj sezoni. Duge kolone na graničnim prijelazima, ulazima i izlazima s autoputa, gužve na prilazima većim gradovima i vožnju u koloni česti su problemi s kojima se susrećemo. Notoran je pogotovu odsjek Jadranske magistrale od Omiša do Splita, ali i gužve koje se javljaju oko Mostara i Makarske.

Spektakularan pogled

Za one koji bi radije vozili relaksiranije i uz manje gužvi, uz to punih 70-ak kilometara kraćom rutom (računamo do Splita) što donosi značajanu uštedu i u vremenu i troškovima za gorivo, a ne manje interesantnom, donosimo jedan prijedlog koji smo isprobali.

U Jablanici je potrebno skrenuti desno prema Prozor-Rami i nakon nekih 20-ak kilometara doći ćete do ulaza u Park prirode Blidinje, uz spektakularne poglede na planinski pejzaž pri usponu. Po prolasku kroz kapiju dolazite na blidinjsku visoravan, a tek nešto više od jednog kilometra dalje nalazi se nekropola stećaka Dugo polje. Tu se nalazi i restoran u kojem možete odmoriti.

Nakon prolaska pokraj Blidinjskog jezera, koje je toliko plitko da se kroz njega može i hodati, na raskrsnici treba skrenuti u smjeru Tomislavgrada. Preporučujemo da se zaustavite u Mandinom selu i popnete do groblja i kapelice na Mandinoj gradini, jer se i tu može vidjeti nekoliko stećaka. Po ulasku u Tomislavgrad možete nadopuniti rezervoar, jer je cijena goriva niža nego u Hrvatskoj.

Po usponu na prijevoj privala, dolazite do vidikovca s kojega „puca“ pogled na Buško jezero. Vaše je da odlučite želite li na granični prijelaz kamensko ili Aržano. No, prije granice obavezno treba posjetiti prelijepo Eco selo Grabovica, koje pored restorana nudi i smještajne kapacitete, zoološki vrt s više od 230 domaćih i divljih životinja, bazen otvorenog tipa, jahački klub s velikim ograđenim koralom za jahanje, kamenu pećinu i sportske terene za odbojku, rukomet, tenis i nogomet, te dječju igraonicu na otvorenom s ljuljačkama, vrtuljcima i ostalim rekvizitima za dječju igru.

Manje gužve

Mi smo odlučili za granični prijelaz Aržano na kojem se obično čeka veoma kratko, nakon čega vas put vozi ka Cista Provi gdje bi obavezno trebali skrenuti ka Cisti Velikoj. Nakon manje od dva kilometra dolazi se do lijepe nekropole stećaka Crljivica koja se prostire s obje strane ceste.

Za Split možete produžiti autoputem do Dugopolja, no više se (radi zadivljujućeg pogleda na kanjon Cetine i grad Omiš) isplati izaći već na izlazu Blato na Cetini. Potom se možete ili spustiti u Omiš – što se ne preporučuje zbog gužvi na Jadranskoj magistrali – ili nastaviti paralelnom cestom do Žrnovnice i Stobreča, koja na magistralu izlazi u ovom predgrađu Splita.

Piše: Tarik Dreca