Skip to content Skip to footer

Osjetite adrenalin na brdu iznad Mostara

Mostar je bogatiji za još jedan most koji se razlikuje od svih ostalih. Naime, napravljen je adrenalinski viseći most dug 35 metara koji spaja dvije litice iznad Mostara.

Riječ je o prvoj Via Ferrati koja je izgrađena u ovom gradu, a projekat je realizovalo Brdsko-biciklističko udruženje MTBA uz finansijsku podršku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Do visećeg mosta na stjenovitim padinama uzvišenja Stolac iznad Mostara, koji je sastavni dio Via Ferrate Fortica, stiže se pješice kamenitom stazom.

Osim glavne rute izgrađena je i lakša varijanta uspona, takozvanim Đavoljim stepenicama koje prolaze kroz stjenoviti usjek, a za posjetitelje željne adrenalina tu je i stjenoviti teren za penjanje.

Postavljene su metalne stepenice i sajla kojom se zakače, tako da je njihovo penjanje što sigurnije. Jedan dio Via ferrate jeste viseći most koji služi za savladavanje horizontalnih prepreka, a merdevine i sajla su za vertikalne prepreke. Sve to skupa čini pravu avanturističku rutu, a prelazak preko mosta je besplatan.