Skip to content Skip to footer

Orašje leži na nafti vrijednoj 22,8 milijardi KM

Američka naftna kompanija Amoco je 1989. godine dobila ekskluzivna prava da istražuje naftu u Bosni i Hercegovini, zajedno s britanskom konsultantskom kućom Exploration Consultants Limited (ECL).

Te dvije firme u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH. Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje. Zbog toga, već 25 godina nema daljih aktivnosti u vezi s istraživanjem nafte, kaže se u analizi koju je objavila Anadolu Agency.

Nafta se prostire između dva bh. entiteta i njeno nalazište, koje najviše obećava, nalazi se u Orašju s oko 180 miliona barela. Ukupna vrijednost nafte prema sadašnjim cijenama iznosi 14 milijardi američkih dolara (22,8 milijardi KM) i kontinuirano raste, piše novinarka Nadina Ronc u svojoj analizi.

ECL-ov projekt trajao je pune dvije godine i u to vrijeme uzet je kredit od 2,5 miliona dolara od Svjetske banke. Kompanija Amoco je finansirala cijeli projekt svojim novcem, jer su uspjeli osigurati ekskluzivni ugovor s bosanskom firmom Energoinvest.

Kako u posljednje vrijeme uragani i drugo nevrijeme pogađa SAD i obližnje otoke u Karibima, trgovci naftom očekuju turbulentne dane. Sve više raste briga da će porasti zahtjevi za gorivom i energijom.

– Ako BiH odigra na pravu kartu, mogla bi postati europska kolijevka crnog zlata. S ovim otkrićem Bosna, koja uživa u jeftinijim cijenama goriva nego druge zemlje, mogla bi gorivo izvoziti svojim susjedima – zaključuje Ronc u svojoj analizi.

Posljednja procjena australske kompanije Key Petroleum je da Federacija BiH ima oko 600 miliona tona nafte.

Leave a comment

0/100