Skip to content Skip to footer

Olimpija Run Fest će uskoro ugostiti trkače iz 30 zemalja svijeta

Trčanje je, iz niza praktičnih razloga, najmasovniji hobi na svijetu već nekoliko decenija. O popularnosti trčanja i u našoj zemlji govori i euforija velikog broja bh. građana povodom održavanja festivala trčanja u Sarajevu – Olimpija Run Festa.

Nakon sarajevske noćne trke od 10k te mnogobrojnih tematskih treninga na Vrelu Bosne Olimpija Run Fest se nastavlja, te će drugi i treći vikend mjeseca septembra biti obilježen sa 5 različitih trka namijenjenim svim generacijama i trkačima različitog nivoa spremnosti. Festival će obuhvatiti neka od najmasovnijih sportskih dešavanja u BiH.

To su „G-Drive štafetni polumaraton“ za timove u sastavu od tri osobe, najpopularniju trku/šetnju za žene, djevojke i djevojčice „Avon Djevojke na trčanju“, trku za najmlađe „Nesquik Kids Run“ te kratku zabavnu trku dugu 4 km, pod nazivom „Novo Nordisk Fun Run“. Krunu Olimpija Run Festa svakako će predstavljati spektakularni „Sarajevo Sberbank polumaraton“ koji će skupa sa pratećim kraćim trakama, 16. septembra okupiti oko 4.000 trkača i trkačica na ulicama Sarajeva. Od posebne važnosti je i društveno odgovorni karakter svih utrka.

Udruženje Marathon Sarajevo i mnogobrojni partneri trka za učesnike su pripremili bogate trkačke pakete i vrijedne nagrade, a Sarajevo će ove godine imati i veliku čast da u okviru „Sarajevo Sberbank polumaratona“ ugosti i Balkansko prvenstvo u trčanju te veliki broj elitnih trkača iz regije. Očekuje se veliki nivo popunjenosti smještajnih kapaciteta te značajno povećan broj turista koji će tijekom ključne sedmice festivala ostvariti najmaje 1.500 noćenja u Sarajevu, što predstavlja kvalitetan doprinos za razvoj lokalne ekonomije.

-Pripreme za najvažnija dva vikenda u godini protiču veoma aktivno te smo u ovoj godini zabilježili rekordan broj prijavljenih trkača koji u Sarajevo dolaze iz više od 30 zemalja svijeta. Osim trkača iz čitave BiH, najveći broj učesnika dolazi iz zemalja regije, ali i iz Velike Britanije, Njemačke, Švedske i Mađarske. Generalni pokrovitelj „Olimpija Run Festa“ je kompanija Coca-Cola HBC i brend Olimpija, koji su partneri sarajevskog polumaratona još od prve godine njegovog održavanja. Kao organizatori ove iznimno značajne manifestacije za cijelu BiH,  sretni smo i ponosni jer smo našem dugogodišnjem partneru ustupili počasno mjesto sponzora prvog i jedinog festivala trčanja u BiH izjavila je Nadija Hadžijamaković, projektna menadžerica Udruženja Marathon Sarajevo, koje je ujedno i organizator „Olimpija Run Festa“.

Informacije i prijave za sve trke dostupne su na oficijelnoj stranici Udruženja Marathon (www.sarajevomarathon.ba). Uzevši u obzir veliki broj trkača u ovoj godini, iz Udruženja Marathon pozivaju sve zainteresirane da što prije finaliziraju svoje prijave s obzirom da je limit za neke od trka gotovo popunjen.

Leave a comment