Skip to content Skip to footer

Održan šesti „Spirit Fest Sarajevo“

Šesti Internacionalni festival žestokog pića i rakije „Spirit Fest Sarajevo“ sinoć je upriličen u dvorani „My Face“, gdje su mnogobrojni posjetioci degustirali vrhunske proizvode više od 40 izlagača iz BiH i zemalja Evrope.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova žestokog pića također su prenijeli iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića. Uz konuzumiranje rakija na festivalu su bile ponuđene bogate gastronomske delicije.

Izlagači iz bh. gradova istakli su da je dobra hrana uz piće odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse bh. prozvode, a proizvođačima kao rezultat ponudi veći plasman proizvoda.

-Festival je pokazao da je okrenut onima koji posluju u turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je i to što smo uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća sa područja BiH prave proizvodi svjetskog kvaliteta – kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Po šesti put upriličena je dodjela priznanja za najbolje ocijenjene rakije, ukupno 118 uzoraka se takmičilo u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije i likeri. Stručni žiri kojeg su sačinjavali predsjednica komisije prof.dr.Nermina Spaho, prof.dr. Milenko Blesić i dipl.ing. Mirela Smajić nije lagan zadatak.

Velike zlatne plakete su osvojili:

„Hubert Destilerija 1924“ u kategoriji rakija od voća za proizvod „Jabuka“
„Zvečevo“ u kategoriji rakija od grožđa za proizvod „Loza“
„Destilerija Tok“ u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Stom Travarica“
„Hepok“ u kategoriji likera za proizvod „Tenelija Liker Suha Smokva“

Certifikat za najbolji dizajn ambalaže i nagrada od 500 eura dodijeljena je podrumu „Vukoje“.

Također, ispred organizacije dodijeljene su i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg festivala proglašen je Daniel Zeljković koji je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilke da učestvuje na međunarodnom festivalu i osvjenog nagradnog fonda koji su osigurali hotel „Termag“, rakija „Underberg“, kompanija “Orbico beauty“ i galerija „Ognjište“.

„Spirit Fest Sarajevo“ ubraja se među najveće distillery događaje, koje je podržala Vanjskotrgovinska komora BiH. Posjetiocima dodatno zadovoljstvo priredio je nastup Epic Banda.

Leave a comment