Skip to content Skip to footer

Održan Atletski kup za srednje i osnovne škole Kantona Sarajevo

Atletski kup za srednje i osnovne škole Kantona Sarajevo jedan je od najmasovnijih školiskih sportskih takmičenja u Sarajevu. Ove godine isti se održava po prvi put na atletskoj stazi u Centru Safet Zajko pod tehničkom organizacijom atletskog kluba Novi Grad Sarajevo.

Atletika je bazični sport koji je uvijek bio i koji će uvijek biti jedan od najkorisnijih sportova za razvoj  osnovnih kinezioloških kretnji kod djece i omladine. Svjesni ove činjenice i važnosti zastupljenosti atletike među učenicima i učenicama osnovnih i srednjih škola, Ministarstvio kulture i sporta Kantona Sarajevo finansira ovaj projekat, a organizaciju i sprovođenje realiziraju Atletski savez Kantona Sarajevo i AK Novi Grad Sarajevo.

Takmičarski program je sačinjen od sprinterskih, bacačkih, skakačkih, srednjoprugaškig i štafetnih disciplina kao što su 100m/60m, 400m/300m, 600m, 1000m, bacanje kugle, skok u dalj i 4x100m.

U prva dva dana 02. i 03.10.2018., održana su tkamičenja za srednje škole svih općina Kantona Sarajevo. Na oba takmičenja pojavilo se petnaest škola sa preko četiristotinepedeset učenika i učenica. Sljedeće sedmice 8., 9., i 10.10. održat će se takmičenja za osnovne škole svih općina Kantona Sarajevo.

Nakon završenih svih općinskih takmičenja za srednje i osnovne škole, na finale će proći po osam najboljih u svim disciplinama. Finale se održava  17.10.2018., na kojem se očekuje oko tristotine najboljih atletičara i atletičarki Kantona Sarajevo.

Leave a comment

0/100