Skip to content Skip to footer

Nova atrakcija: Počela gradnja objekta Vidikovac na Trebeviću

Brojne novinarske ekipe, predvođene gradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom, obišle su danas lokaciju na Trebeviću gdje je počela gradnja novog objekta Vidikovac, nekada kultnog okupljališta Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Riječ je o novoj investiciji u sklopu šireg projekta oživljavanja turističkih potencijala Trebevića, a realizira se nakon obnove Trebevićke žičare.

Gradonačelnik Skaka je naglasio da su osigurane sve potrebne dozvole, a u budžetu Grada Sarajeva je u ovoj godini predviđeno 1,1 milion maraka za izgradnju objekta na dobro poznatoj lokaciji.

– Kada smo pokrenuli izgradnju Trebevićke žičare, rekli smo da je to početak oživljavanja Trebevića, početak trajnog vraćanja Trebevića Sarajevu i Sarajlijama. Tada sam rekao da će Trebević biti najveći sarajevski park prirode. Danas, nešto više od 14 mjeseci nakon otvaranja Trebevićke žičare, svakodnevno hiljade ljudi dolazi na ovu olimpijsku ljepoticu. Prema relevantnim procjenama, od otvaranja Žičare do danas, Trebević je posjetilo više od milion ljudi, od čega veliki broj stranih turista – rekao je gradonačelnik Skaka.

Prema njegovim riječima, obnova Vidikovca znači obnovu jednog od simbola Trebevića koji će postati dodatna atrakcija.

– Objekt je tako projektiran da će se savršeno uklopiti u prirodno okruženje, a zadovoljit će najviše evropske i svjetske standarde za ugostiteljske objekte tog tipa. Želimo u potpunosti iskoristiti ovu građevinsku sezonu. Smatramo da, kao što je to i Evropska unija nedavno preporučila, državne institucije trebaju biti predvodnici u investiranju. Žičara je najbolji primjer kako se oko jedne uspješne priče okuplja i privatni sektor. Ovo je nastavak velikog investicionog ciklusa koji je značajno doprinio turističkom rastu u Sarajevu, a time i u Bosni i Hercegovini – dodao je gradonačelnik.

 

Leave a comment