Skip to content Skip to footer

Nakon pristupnih puteva: Počela gradnja tunela “Zenica” na poddionici koridora Vc Ponirak – Vraca

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i šef Delegacije Evropske unije u BiH te specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler, simbolično su ponedjeljak u zeničkom naselju Ponirak ozvaničili početak radova na probijanju sjevernog portala tunela “Zenica”, na poddionici koridora Vc Ponirak – Vraca.

Lijeva cijev tog tunela, koji sarajevsko preduzeće  “Euro-Asfalt” treba izgraditi u narednih 30 mjeseci, bit će duga 2.475, a desna 2.420 metara.

Istaknuto je kako će izgradnja infrastrukturnih projekata, kao što je i koridor Vc, omogućiti da se BiH, koja inače pripada Evropi, do kraja njegove izgradnje potpuno i integrirati u sve institucije EU te kako će izgradnjom koridora Vc biti povećana sigurnost saobraćaja, smanjena zagađenost, pogotovo u velikim gradovima, ali i da će BiH povezati s EU.

BiH je proteklih godina “povukla” 200 miliona pomoći iz EU-a za 13 projekta na ovom koridoru, u okviru kojih su i mostovi kod Bosanske Gradiške i Svilaja, koji će uskoro biti završen i omogućiti poveznicu na autoceste u Hrvatskoj.

Apostrofirano je da firme iz BiH, u najzahtjevnijim granama građevinske industrije, imaju znanje da rade najzahtjevnije objekte.

Radovi na izgradnji pristupnog puta počeli su još prije pet mjeseci te su stvoreni preduvjeti za nesmetano odvijanje radova u zimskim uvjetima.

Za izgradnju tunela “Zenica” s bh. kompanijom “Euro-Asfalt” iz Sarajeva potpisan je ugovor vrijedan 59.408.825 eura bez PDV-a.