Skip to content Skip to footer

Najljepši vodopadi u BiH: Raznolikost boja i oblika od kojih zastaje dah

Bosna i Hercegovina je nadaleko poznata po svojim čistim i netaknutim rijekama. U Bosni i Hercegovini su evidentirane čak 262 manje ili veće rijeke, pa se stoga za našu zemlju s pravom može reći da je zemlja rijeka.

U visokim planinama rijeke izviru i hrane se planinskim potocima, a potom urezuju sebi put kroz kanjone ka jugu i sjeveru zemlje. Na svom putu one često nailaze na prepreke koje s lakoćom savladavaju praveći tako veličanstvene vodopade od čije ljepote zastaje dah. Među najljepšim i najvećim vodopadima su:

ŠTRBAČKI BUK

Štrbački buk visok je 24,5 metara i predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad na rijeci Uni i jedan od najljepših vodopada u jugoistočnoj Evropi. Ovi vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

PLIVSKI VODOPAD

Plivski vodopad se nalazi u Jajcu. Visok je 22 metra i ovo je jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada. Spada među 12 najljepših vodopada u svijetu. Korito rijeke Plive i sam vodopad formirani su u poroznom materijalu – sedri. Smatra se da je vodopad nastao pre 50.000 godina.

VODOPAD KRAVICE

Rijeka Trebižat duž cijelog toka sadrži brojne vodopade, bukove i meandre, a svakako najpoznatiji i najimpresivniji vodopad je Kravice koji se nalazi u Studencima kod Ljubuškog. Visine je 26 metara, sa prelijepim vodenim amfiteatrom ispod vodopada. Iza vodopada se nalazi sedreno jezero, a zelenilo koje ga okružuje (trava povijuša) daje cijelom području veličanstven izgled iskonske prirodne cjeline.

VODOPADI MARTIN BRODA

Sedreno područje u Martin Brodu obuhvata brojne vodopade od kojih se izdvajaju Jalački, Srednji i Donji, te Veliki buk koji je najveći i najljepši dio Martin Broda. Ovaj vodopad ima sedrenu barijeru visoku 54 metra. Turisti u Martin Brod najviše dolaze zbog odmora, ribolova te bogate gastronomske ponude.

VODOPAD KOĆUŠA

Vodopad Koćuša nalazi se na rijeci Trebižat u selu Veljaci kod Lubuškog i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Visina slapa je pet, a dužina 50 metara, a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi koji su godinama krasili ovo mjesto.

VODOPAD BLIHE

Vodopad Blihe (poznat i kao Blihin skok) nalazi se 14 kilometara od središta općine Sanski Most. Vodopad se nalazi na rječici Blihi koja se ulijeva u Sanu. Vodopad je visok 40, a širok 10 metara. Za vrijeme većeg vodostaja može biti i širi. Bliha je bogata ribom, posebno potočnom pastrmkom te svakog 1. marta je otvor sezone pastrmke upravo na ovoj rječici.

VODOPAD SKAKAVAC

Vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva, i udaljen je nekih 12 kilometara od centra grada. Vodopad je visok 98 metara i predstavlja najviši vodopad Bosne i Hercegovine, a peti najviši vodopad na Balkanu. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

VODOPADI KOZICE

U blizini Fojnice kod sela Dragačići nalaze se vodopadi na rječici Kozica koji svojom ljepotom odavno privlače pažnju mnogim ljubiteljima prirode. Ambijent čine tri manja vodopada i jedan veći, visine oko 20 metara i izvanredan su motiv za fotografisanje. Jednostavno zastaje dah od prelijepog prizora i huka vode, visine sa koje pada kao i brojnih rukavaca.

VODOPAD SKAKAVAC U PERUĆICI

U najvećem očuvanom prašumskom rezervatu u Evropi, prašumi Perućici istoimeni tok obrazuje vodopad Skakavac visine 81 metar. Nalazi se u okviru Nacionalnog parka „Sutjeska“. Oni koji se odluče posjetiti prašumu i vodopad očekuje istinska avantura zbog teže pristupačnosti ovom regionu kroz staze s raznolikim pejzažima gustih prašumskih kompleksa.

BEREŠKI VODOPAD

Bereški vodopad nalazi se na ušću rijeke Bereg u rijeku Rakitnicu, u blizini sela Rakitnice, na oko osam kilometara od Rogatice. Pjenušava, bistra i hladna voda, gotovo vertikalno, sa visine od oko 12 metara obrušava se u obliku vodene zavjese u duboki amfiteatar na čijem se dnu nalazi jezerce duboko oko dva metra. Voda u jezercu tirkizno je zelene boje.

ŽDRIMAČKI VODOPAD

Ždrimački slap ili Crndolski slap je slap koji se nalazi iznad sela Ždrimci kod Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Visina mu je 29 metara. Od samoga središta grada udaljen je nekoliko kilometara. Nalazi se na potoku Crndol. Iako nema veliki protok vode, vodopad se odlikuje izuzetnom ljepotom, naročito u proljeće poslije topljenja snijega, ali i u kasnu jesen kada je posebno raskošan.

VODOPAD PROVALIJE

Prolazeći kroz Stolac, rijeka Bregava pravi vodopade, teče na raznim nivoima, pravi ade. Razuđena obala omogućava pristup vodi na mnogobrojnim mjestima, pružajući stanovnicima Stoca posebnu vezu s rijekom. Na adama su formirane bašče, kupališta, stambeni kompleksi. Nizvodno od stambenog kompleksa Begovina nalazi se vodopad Provalije.

Leave a comment