Skip to content Skip to footer

Na Ski centru “Ravna planina” radi se na montaži gondole

Na Ski centru “Ravna planina” trenutno se radi na montaži gondole, odnosno kabinske žičare za prevoz posjetilaca/skijaša i već se nalazi u završnoj fazi. Kačenje kabina na samu žičaru je sljedeći korak, kazala je je Feni glasnogovornica ovog Ski centra Borislava Purković.

Otvorenje sezone je planirano za prvu polovinu decembra, a prve FIS trke, odnosno “FIS trofej Ravna planina”, bit će održane od 14. do 17. decembra na ovom skijalištu. Gondola koja će biti u funkciji i dostupna svim posjetiocima u Ski centru “Ravna planina” od predstojeće sezone je dio projekta “Gondola Pale-Jahorina” (“Jahorina Expres”).

Ove sezone gondola će se kretati od podnožja do vrha Ravne planine, tačnije do prve međustanice i vještačkih jezera za vještačko osnježavanje staza i novog ugostiteljskog objekta kolibe “Gondola” koja se nalazi u neposrednoj blizini izlazne stanice, kazala je Purković.

Naglasila je da će puštanjem ove gondole u rad biti završena prva faza projekta povezivanja Pala i Jahorine ovim savremenim vidom transporta.

– U ovoj prvoj fazi dužina putanje gondole do vrha Ravne planine je 1.350 metara a sa završetkom projekta tačnije povezivanjem sa Jahorinom dužina te putanje će biti oko šest kilometara. U ovoj prvoj fazi gondola će se sastojati od 19 kabina, odnosno 18 za prevoz putnika i jedna servisna, svaka kabina je kapaciteta 10 putnika/skijaša, a na jedan sat njen kapacitet dostiže i do 2.200 putnika – kazala je Purković.

Polazna stanica je na 900 metara nadmorske visine, a izlazna, odnosno prva međustanica na 1.350 m nadmorske visine.

– Vrijednost ove prve faze do puštanja same gondole u rad iznosi oko 30 miliona KM i sve je urađeno u “privatnoj režiji” Ski centra “Ravna planina”, a za nastavak ovog projekta i samo povezivanje sa Jahorinom očekujemo uključenje OC Jahorina kao i nadležnih institucija u nastavak i njegovu realizaciju, što će se vjerovatno i desiti u neko dogledno vrijeme – kazala je Purković.

Naglasila je da je ova gondola jedina ovog tipa u Bosni i Hercegovini, te da je infrastruktura ovog tipa do sada krasila svjetska skijališta, a od ove sezone bit će dostupna i skijašima u BiH.

– Gondola će se kretati od restorana “Gondola” do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i još jedan novi objekt koliba “Gondola”. Sa ovog lokaliteta svi posjetioci mogu uživati u izvanrednom pogledu koji se pruža sa jedne strane na Pale i Sarajevo, a sa druge pogled doseže do Jahorine, Zlatibora, Romanije… – istaknula je Purković.

Namjena ove gondole nije samo da se koristi u zimskoj sezoni već da se može aktivno koristiti i tokom cijele godine za panoramsko razgledanje jer pruža jedinstven osjećaj, dodala je.

Ski centar “Ravna planina” nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Od sezone 2014./15. ovo skijalište otvoreno je za sve posjetioce i ljubitelje zimskih radosti.

Ski centar “Ravna planina” u svojoj ponudi ima 7.500 metaraski staza uređenih po najvećim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara, koja je prošla homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde, koristi se i za održavanje FIS trka koje će ove godine biti održane drugi put na Ravnoj planini. Ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12 kilometara s mogućnošću rekreativnog alpskog skijanja.

U svojoj ponudi Ski centar “Ravna planina” ima i ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat, ski vrtić i bebi lift, a od ove sezone i gondolu za prevoz skijaša i svih zainteresovanih posjetilaca koja je do sad bila dostupna samo u svjetskim ski centrima.

Vještačko osnježavanje ove sezone vršit će se uz pomoć 11 topova. Parking na ovom skijalištu za sve posjetioce i ove godine će biti besplatan, a i povećanog kapaciteta sa oko 1.000 parking mjesta.

Skijaški centar “Ravna planina” pored raznovrsne ponude u toku zimske sezone pretenduje da preraste u pravi rekreativni centar jer planovi za ljetnu sezonu obuhvataju biciklističke staze, planinarske staze, zip-line, kupalište na jezerima i mnoge druge aktivnosti za uživanje u prirodi.

Leave a comment