Na Ski centru “Ravna planina” radi se na montaži gondole

Na Ski centru “Ravna planina” trenutno se radi na montaži gondole, odnosno kabinske žičare za prevoz posjetilaca/skijaša i već se nalazi u završnoj fazi. Kačenje kabina na samu žičaru je sljedeći korak, kazala je je Feni glasnogovornica ovog Ski centra Borislava Purković.

Otvorenje sezone je planirano za prvu polovinu decembra, a prve FIS trke, odnosno “FIS trofej Ravna planina”, bit će održane od 14. do 17. decembra na ovom skijalištu. Gondola koja će biti u funkciji i dostupna svim posjetiocima u Ski centru “Ravna planina” od predstojeće sezone je dio projekta “Gondola Pale-Jahorina” (“Jahorina Expres”).

Ove sezone gondola će se kretati od podnožja do vrha Ravne planine, tačnije do prve međustanice i vještačkih jezera za vještačko osnježavanje staza i novog ugostiteljskog objekta kolibe “Gondola” koja se nalazi u neposrednoj blizini izlazne stanice, kazala je Purković.

Naglasila je da će puštanjem ove gondole u rad biti završena prva faza projekta povezivanja Pala i Jahorine ovim savremenim vidom transporta.

– U ovoj prvoj fazi dužina putanje gondole do vrha Ravne planine je 1.350 metara a sa završetkom projekta tačnije povezivanjem sa Jahorinom dužina te putanje će biti oko šest kilometara. U ovoj prvoj fazi gondola će se sastojati od 19 kabina, odnosno 18 za prevoz putnika i jedna servisna, svaka kabina je kapaciteta 10 putnika/skijaša, a na jedan sat njen kapacitet dostiže i do 2.200 putnika – kazala je Purković.

Polazna stanica je na 900 metara nadmorske visine, a izlazna, odnosno prva međustanica na 1.350 m nadmorske visine.

– Vrijednost ove prve faze do puštanja same gondole u rad iznosi oko 30 miliona KM i sve je urađeno u “privatnoj režiji” Ski centra “Ravna planina”, a za nastavak ovog projekta i samo povezivanje sa Jahorinom očekujemo uključenje OC Jahorina kao i nadležnih institucija u nastavak i njegovu realizaciju, što će se vjerovatno i desiti u neko dogledno vrijeme – kazala je Purković.

Naglasila je da je ova gondola jedina ovog tipa u Bosni i Hercegovini, te da je infrastruktura ovog tipa do sada krasila svjetska skijališta, a od ove sezone bit će dostupna i skijašima u BiH.

– Gondola će se kretati od restorana “Gondola” do vrha glavne staze, gdje se nalaze jezera za vještačko osnježavanje staza i još jedan novi objekt koliba “Gondola”. Sa ovog lokaliteta svi posjetioci mogu uživati u izvanrednom pogledu koji se pruža sa jedne strane na Pale i Sarajevo, a sa druge pogled doseže do Jahorine, Zlatibora, Romanije… – istaknula je Purković.

Namjena ove gondole nije samo da se koristi u zimskoj sezoni već da se može aktivno koristiti i tokom cijele godine za panoramsko razgledanje jer pruža jedinstven osjećaj, dodala je.

Ski centar “Ravna planina” nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. Od sezone 2014./15. ovo skijalište otvoreno je za sve posjetioce i ljubitelje zimskih radosti.

Ski centar “Ravna planina” u svojoj ponudi ima 7.500 metaraski staza uređenih po najvećim standardima, a glavna staza dužine 1.400 metara, koja je prošla homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde, koristi se i za održavanje FIS trka koje će ove godine biti održane drugi put na Ravnoj planini. Ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12 kilometara s mogućnošću rekreativnog alpskog skijanja.

U svojoj ponudi Ski centar “Ravna planina” ima i ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat, ski vrtić i bebi lift, a od ove sezone i gondolu za prevoz skijaša i svih zainteresovanih posjetilaca koja je do sad bila dostupna samo u svjetskim ski centrima.

Vještačko osnježavanje ove sezone vršit će se uz pomoć 11 topova. Parking na ovom skijalištu za sve posjetioce i ove godine će biti besplatan, a i povećanog kapaciteta sa oko 1.000 parking mjesta.

Skijaški centar “Ravna planina” pored raznovrsne ponude u toku zimske sezone pretenduje da preraste u pravi rekreativni centar jer planovi za ljetnu sezonu obuhvataju biciklističke staze, planinarske staze, zip-line, kupalište na jezerima i mnoge druge aktivnosti za uživanje u prirodi.

Komentari