Skip to content Skip to footer

Stolac: Na malom prostoru 30 spomenika od značaja za BiH

Grad Stolac na svom prostoru ima 30 spomenika od značaja za BiH, te dvije nekropole stećaka koje su pod zaštitom UNESCO-a (Radimlja i Boljuni). To kulturno bogatstvo veliki je adut grada na Bregavi, istaknuo je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

– Turizam je jedna od naših strateških razvojnih grana. Imati 30 spomenika od značaja za BiH na svome prostoru, imati dvije nekropole pod zaštitom UNESCO-a, to je nešto što nam je dato da očuvamo, ali isto tako i da to sebično ne držimo za sebe već da to izložimo kako bi te destinacije bile razlog posjete Stocu – kazao je Bošković.

  Stolac bilježi značajan rast broja turista, a svemu tome je posljednjih godina pomogla i bolja prometna povezanost s ostatkom BiH, prije svega otvaranje magistralne ceste Stolac-Neum.

  – Turizam građanima Stoca pruža priliku se mogu njime baviti i od njega živjeti. Mi, kao grad, trebamo iskoristiti sve te potencijale, te na osnovu razvoja turizma i prihoda od turizma, možemo razvijati ostale stvari, poput komunalne i druge infrastrukture koja nam je jako bitna. U pravcu toga i radimo izgradnju nove kanalizacije, novog kolektora, pa i novog trga kod dvorane, što će, opet, biti jedan od razloga za posjetiti Stolac – smatra Bošković.

  On je podsjetio kako je Ustavni sud Federacije BiH 2014. godine proglasio neustavnim Zakon o turističkim zajednicama i promociju turizma u Federaciji BiH. Nakon toga je 2022. godine Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila Zakon o turističkim zajednicama, koji predviđa organiziranje turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave.

  – U razdoblju od 2010. do 2022. mi smo aktivnosti turističke zajednice prebacili na Javnu ustanovu „Radimlja“, kojoj je u statutu definirano da se bavi očuvanjem kulturne baštine u Stocu i njezinom adekvatnom prezentacijom. Javna ustanova „Radimlja“ je ujedno turistički first-point odakle sve kreće. Tu imamo evidencije dolazaka, a pokazatelji su kako je nakon pandemije došlo do nagle ekspanzije i većeg protoka ljudi. Svake godine bilježimo rast od 30 posto u posjetima – rekao je Bošković, te dodao kako gradska administracija teži tome ne samo da turisti prođu kroz Stolac, nego i da ostanu u ovom hercegovačkom gradu.

  Antonela Pavlović iz javne ustanove „Radimlja“ kazala je kako se ta ustanova bavi promocijom turizma, zaštitom kulturne i prirodne baštine stolačkog kraja, te organizacijom turističkih obilazaka stolačkih znamenitosti.

  – Što se tiče turističkih posjeta, u prošloj 2023. godini smo imali nešto više od 17.000 dolazaka. Ukupno je domaćih posjetitelja bilo nešto više od 9.000, što je u odnosu na godinu ranije za nekih 3.000 više – otkrila je Pavlović.

  Ta javna ustanova nazvana je po istoimenoj nekropoli koja se nalazi se u Vidovu polju, tri kilometra zapadno od Stoca.

  – Nekropola stećaka Radimlja je najpoznatija nekropola u BiH, od 2016. je u pod zaštitom UNESCO-a, a broji 135 stećaka od čega su 63 ukrašena. Glavni motiv i znak raspoznavanja naše nekropole je muška figura s podignutom desnom rukom što je znak dobrodošlice, to jest svi ljudi koji dođu ovdje naići će na prijateljski raspoložene i gostoljubive ljude – dodala je Pavlović.

  Pored nekropola Radimlja i Boljuni, jaki turistički aduti Stoca su ilirski grad Daorson, pećina Badanj, stari grad Vidoški na kojemu se posljednjih godina održava sve popularnija manifestacija „Stolačka tarča“, Hutovo blato, Begovina i grob Moshe Danona, kao i brojne turističke manifestacije.

  Leave a comment