Skip to content Skip to footer

Mostar se ponovo budi: Turisti preplavili grad na Neretvi

Skijaška sezona polako se privodi kraju, a mnogi će reći da je ona bila poprilično uspješna, prije svega zbog nešto slabijih epidemioloških mjera i zatvorenosti evropskih skijaških centara. Ipak, statističke podatke svakako ćemo malo sačekati, pa da možemo suditi o uspješnosti sezone.

S druge strane, lijepo i sunčano vrijeme obilježilo je kraj februara u Bosni i Hercegovini. Temperature iznad prosjeka za ovo doba godine i skori ulazak u proljeće probudili su i turiste koji su krenuli u obilazak turističkih destinacija i prirodnih ljepota naše zemlje.

Jedna od omiljenih destinacija u ovo doba godine svakako je Hercegovina. Mediteranska klima i šarm koje nudi jug naše zemlje ne ostavlja nikog ravnodušnim, a turistički centar svakako je Mostar. Posjetili smo grad na Neretvi tokom produženog vikenda, za 1. mart, i uvjerili se da je Mostar bio i ostao magnet za turiste.

Nakon izuzetno loše turističke godine zbog pandemije, Mostar se ponovo probudio. Bilo je prelijepo vidjeti brojne turiste u starom dijelu grada koji uživaju u hercegovačkom suncu, uživaju u domaćim specijalitetima i obilaze znamenitosti grada na Neretvi.

Ono što posebno raduje je što smo na ulicama Mostar ponovo mogli čuti mnoštvo stranih jezika, što govori da su se i strani turisti napokon odvažili doći u Bosnu i Hercegovinu i posjetiti Mostar. Radnje u starom dijelu grada ponovo rade, turistima se nude suveniri, otvoreni su restorani i ugostiteljski objekti u kojima se tražilo mjesto više.

Lijepo je vidjeti Stari most preplavljen turistima, a ovo remek-djelo osmanske arhitekture i UNESCO-va svjetska baština svakako je prvi izbor svih koji dođu u Mostar. Pogled na hladnu Neretvu i stari dio grada nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

I skakači sa Starog mosta ponovo su u pogonu. Znatiželjni turisti plaćaju da vide odvažne skakače koji uranjaju u hladnu Neretvu. Iako je još sve daleko od normalne situacije, sve nam je nekako ličilo na period prije pandemije koronavirusa kada se ulicama Mostara bukvalno nije moglo proći od turista.

Možemo slobodno reći da je nova turistička sezona u našoj zemlji počela i samo se nadamo da će tako i nastaviti.