Skip to content Skip to footer

Magoda: Turisti se vraćaju u Sarajevo

Ove zimske sezone, koja još traje, imali smo najbogatiji kalendar dešavanja na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, kao rezultat javnih poziva koje je raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZ KS) i putem kojih smo realizirali više od 100 pojedinačnih aktivnosti kroz 40 podržanih projekata, kaže Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS, u intervjuu za magazin Visit BiH.

-To je privuklo na hiljade posjetilaca, koji su uživali u dešavanjima iz različitih oblasti – zabava, muzika, kultura, sport, gastronomija, tradicija… Bitno je naglasiti da Turistička zajednica KS izuzetno podržava razvoj novih turističkih proizvoda, pa su tako po prvi put ljubitelji zimskih sportova Novu godinu mogli dočekati na skijama, a zaljubljenici u adrenalinske sportova imali su priliku za obilazak Bjelašnice na krpljama u pratnji profesionalnog planinskog vodiča, što ističemo kao jedan od najuspješnijih projekata koji smo realizirali u saradnji s Olimpijskim centrom Bjelašnica i Igman – kaže Magoda.

Imate li podatke o broju posjeta skijalištima na Bjelašnici i Igmanu, ali i Kantonu Sarajevo u cjelini?

-U januaru ove godine u Kantonu Sarajevo ugostili smo više turista nego u periodu prije pandemije koronavirusa. Kanton Sarajevo je u januaru posjetilo gotovo 30.000 turista koji su ostvarili oko 72.000 noćenja. U odnosu na prethodnu godinu, bilježimo porast u broju noćenja od 110 posto, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu povećanje broja noćenja iznosi 22 posto.

A kakvi su rezultati bili u prošloj godini?

-I 2021. godina je bila uspješna. Kanton Sarajevo su u 2021. godini posjetili turisti iz 167 država svijeta i zabilježili smo oko 764.000 noćenja. Analizirajući 2021. godinu, najznačajniji udjel u ukupnom turističkom prometu u Kantonu Sarajevo imaju turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta, Turske, Njemačke, SAD, te naravno naših susjednih zemalja Srbije, Hrvatske, Crne Gore, kao i Slovenije. Prošle godine smo zabilježili porast u broju dolazaka turista od 121,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, i što je najvažnije, približili se brojkama koje smo imali prije pandemije.

Turistička zajednica KS uzela je učešće na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai gdje su predstavljeni turistički potencijali KS, ali i cijele BiH. Možemo li govoriti o nekom konkretnim rezultatima?

-Bila je to jedinstvena prilika za kvalitetnu promociju turističke ponude Kantona Sarajevo i prezentaciju investicijskih mogućnosti, te za razmjenu iskustava i pozitivnih praksi kroz B2B sastanke, networking i business forume. Ističemo prisustvo na centralnom forumu sedmice turizma „Putovanje i povezivanje”, tematskim poslovnim forumima na paviljonima Slovačke, Srbije i Slovenije, prezentacijama na paviljonima Italije, Kolumbije, Mađarske, Libana i Malezije s ciljem uspostavljanja bliže saradnje s ovim tržištima, te nizu održanih sastanaka s posebnim akcentom na inovativnim rješenjima, digitalizaciji i primjeni novih tehnologija u razvoju i promociji turističke ponude. U okviru predstavljanja bh. turističke industrije, posebna čast je bilo gostovati u programu EXPO TV-a koji prate milioni gledatelja, a gdje sam govorio o turističkoj ponudi Kantona Sarajevo i konkurentskim prednostima BiH kao poželjne turističke destinacije, posebno za turiste koji dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i ostalih zemalja Zaliva. Naše učešće na EXPO-u donijelo je konkretnu saradnju na projektima promocije turističke ponude jer je Turistička zajednica KS, zahvaljujući učešću na ovoj izložbi, postigla dogovor s jednom međunarodnom IT kompanijom o uspostavljanju saradnje koja podrazumijeva besplatan cjelodnevni live streaming s najatraktivnijih lokacija s područja Kantona Sarajevo. Očekivani benefiti odnose se na povećanje broja turističkih dolazaka, čime direktno raste i prihod od turizma.

Sredinom februara turističke potencijale KS predstavili ste i na Sajmu turizma i putovanja u Istanbulu. Možete li nam reći nešto više o tom nastupu?

-Međunarodni sajam turizma Emitt smatra se četvrtim najvećim i naznačajnijim turističkim sajmom u svijetu, a Turistička zajednica KS veoma je uspješno prezentirala turističku ponudu Kantona Sarajevo i osigurala reprezentativan štand siuzlagačima iz privatnog turističkog sektora. Prisustvovali smo i prezentacijama, konferencijima i raspravama za stručnu javnost, održavali B2B sastanke sa potencijalnim partnerima, te proširili i ojačali kontakte sa izlagačima iz cijelog svijeta. Također, odgovorili smo na veći broj medijskih upita od lokalnih i internacionalnih medija koji su iskazali interes za informacije o Sarajevu, a na svom izložbenom prostoru ugostili smo touroperatore koji organiziraju putovanja po BiH i Balkanu, a u čijim ponudama je Sarajevo nezaobilazna destinacija.

Veliki broj posjetilaca sajma je već imao priliku boraviti u Sarajevu te su iskazali svoje oduševljenje gradom, okolinom i turističkom ponudom, a posebno gastronomijom. Posebno zadovoljstvo nam je bilo ugostiti poznatu tursku glumicu İlay Erkök koja nam je otkrila da prvom prilikom planira posjetiti Sarajevo koje je oduševljava svojom ljepotom, a naš trud i zalaganje prepoznali su i organizatori Emitta-a, uručivši nam posebno priznanje i počasnu nagradu.

TZ KS je pokrenula izradu platforme Sarajevo City Card koja će imati širok spektar mogućnosti za turiste. O kakvom se projektu radi i kada možemo očekivati implementaciju ovog projekta?

-Sarajevo City Card je jedinstvena platforma čija je impelementacija u toku, a koja će na jednom mjestu objediniti sve ono što je turistima potrebno za kvalitetan i ispunjen boravak u Kantonu Sarajevo, kao što su karte za javni prevoz i Trebevićku žičaru, ulaznice za muzeje, zaštićena prirodna područja i kulturne institucije, usluge telekom operatera (turistički broj i internet), karte za sportska, muzička i druga dešavanja i slično, kao i popuste za ugostiteljske usluge i usluge smještaja. Cilj je uvezati sve stakeholdere i ponuditi paket usluga na način da bi turisti ostvarili različite pogodnosti i uštede, a turistički djelatnici bili obuhvaćeni ponudom i dobili priliku za povećanje prometa i prihoda.

Vratimo se malo na planine. Tokom zimske sezone planine su prepune posjetitelja. Ipak, kada dođe ljeto, primijetan je manji broj posjetitelja. Mogu li se planine oko Sarajeva pretvoriti u destinaciju poželjnu 365 dana u godini i imate li planova za obogaćenje sadržaja?

-Posljednjih godina, sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske turističke organizacije usmjerene su na outdoor turizam, koji predstavlja spoj avanture, rekreacije, opuštanja i zabave uz istraživanje prirodnih ljepota. Kanton Sarajevo sa svojim planinama obiluje prirodnim bogatstvima i ima idealne uslove za razvoj outdoor i avanturističkog turizma i u ljetnim mjesecima. Turistička zajednica KS kroz program rada i javne pozive za sufinansiranje kvalitetnih turističkih projekata kontinuirano podržava razvoj i unapređenje sadržaja na planinama koje sigurno mogu i trebaju biti destinacija poželjna 365 dana u godini.

Jeste li počeli pripreme za ljetnu turističku sezonu?

-Pored promotivnih aktivnosti na međunarodnom tržištu koje realiziramo kroz nastupe na međunarodnim sajmovima turizma, outdoor i road show kampanje, aktivno radimo na razvoju specifičnih oblika turizma, te je u planu raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj i unapređenje turističke ponude i razvoj specifičnih oblika turizma, kao što su kulturno-historijski, vjerski, outdoor, festivalski, dark turizam itd. U planu je i podrška obilježavanju značajnih datuma i događaja. Ove zime imali smo najbogatiji kalendar dešavanja u gradu i na olimpijskim planinama, te za period proljeće/ljeto namjeravamo nastaviti podržavati kulturne, muzičke i sportske manifestacije u Kantonu Sarajevo koje obogaćuju turističku ponudu.

TZ KS u saradnji s USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia and Herzegovina projektom, pokrenula je inovativni program Sarajevo Hub and Spokes, koji za cilj ima povećanje potražnje posjetitelja, njihove potrošnje i boravka u odabranim općinama u neposrednoj blizini Kantona Sarajevo. Kada počinje implementacija i koje su općine ušle u projekat?   

Sarajevo Hub and Spokes je program koji će povezati Kanton Sarajevo (Hub) s destinacijama, atrakcijama i turističkim iskustvima u neposrednoj blizini (Spokes). Cilj je unaprijediti turističku ponudu i obogatiti je novim sadržajima, povećati broj turističkih dolazaka i noćenja, te povećati turističku potrošnju i prihode od turizma. Program će se provoditi u saradnji s gradovima i općinama lociranim u blizini Kantona Sarajevo – Visoko, Kreševo, Kiseljak, Fojnica, Konjic, Zenica, Travnik, Vareš, Ilijaš, Kakanj, Jahorina i Pale, a provodit će se u saradnji sa lokalnim i međunarodnim travel agentima i touroperatorima koji će nuditi pakete cjelodnevnih ili poludnevnih izleta, ekskurzija i organizovanih posjeta, čime će se doprinijeti razvoju lokalne ekonomije, privlačenju novih investicija.