Skip to content Skip to footer

Ljetna sezona u tuzlanskim slanim lagunama: Najbolju ponudu na Panonskim jezerima pokvarilo vrijeme

Panonska jezera u Tuzli ove godine nudila su najbolje uslove za posjetitelje, napravljena je nova kaskadna plaža, preuređeni su ugostiteljski objekti i postavljen novi mobilijar, ali posjete su bile ispod očekivanja. Razlog su jako loše vremenske prilike, koje su, prema riječima direktora Pannonice Maida Porobića, za ovaj tip posla bile poput elementarne nepogode.

Kompleks Panonskih jezera ubilježio tokom prošle sezone imao je više od 400.000 posjeta, a za ovo ljeto plan je bio oko 330.000. Međutim, ni ta očekivanja nisu ispunjena zbog lošeg vremena.

– Ove godine prodali smo 204.000 ulaznica, a uzimajući u obzir i pretplate kojih je bilo 8.500, imali smo ukupno nešto više od 250.000 posjeta. Tokom prošle sezone imali smo 69, a ove 22 sunčana dana. Mislim da to sve govori – kaže Maid Porobić.

On ističe da će ovi podaci značiti finansijski gubitak, ali teško je reći koliko, jer preduzeće “Pannonica” ima još aktivnosti tokom zime, poput klizališta, pa se tek na kraju godine svode računi. Ipak, jasno je da najveći dio prihoda “Pannonica” ostvaruje tokom ljeta i da oni u najvećoj mjeri ovise o posjeti jezerima.

– Mi smo samoodrživo preduzeće i nama niko neće pomoći. Moramo se snaći s ovim što imamo i što uprihodimo – dodaje Porobić.

Ove godine “Pannonica” je uposlila 150 sezonskih radnika, uz 40 stalno zaposlenih. Svi oni radili su tokom cijele sezone, jer standard koji je postavljan unutar kompleksa mora se održavati bez obzira na vremeske prilike.

– Mi smo nastavili raditi i izvan sezone, tokom septembra. Bilježimo oko 8.000 posjeta, ali to je broj koji sredinom ljeta imamo u jednom danu. Prošli su godišnji odmori, dani su kraći, tako da ljepše vrijeme u septembru ne može nadoknaditi loše vrijeme iz juna i jula – pojašnjava Porobić.

Pred ovu sezonu u sam kompleks uloženo je najviše novca, s obzirom da je prethodna godina bila i finansijski i po posjetama rekordna. Dobit je prošle godine iznosila 314.000 KM, a uz to su u državni budžet uzplatili 260.000 maraka PDV-a. Sve što je napravljeno ove godine goste će čekati i naredne uz nadu da će biti mnogo više sunca.

Leave a comment

0/100