Skip to content Skip to footer

Ljepote od kojih zastaje dah: Najljepše rijeke u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je nadaleko poznata po svojim čistim i netaknutim vodama. U visokim planinama rijeke izviru i hrane se planinskim potocima, a potom urezuju sebi put kroz kanjone ka jugu. Sve bh. rijeke pripadaju crnomorskom i jadranskom slivu.

Većina velikih rijeka u Bosni i Hercegovini ulijeva se u Savu, najveću pritoku rijeke Dunav, koja teče granicom između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i ulijeva se u Crno more, dok je Neretva jedina rijeka koja se ulijeva u Jadransko more.

U Bosni i Hercegovini su evdentirane 262 manje ili veće rijeke, pa se stoga za našu zemlju s pravom može reći da je zemlja rijeka. Predstavljamo vam deset najljepših rijeka u Bosni i Hecegovini.

Una – izvire ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Hrvatskoj. Dužina toka ove rijeke iznosi oko 212,5 kilometara. Malim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. U Uni živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i više od 30 kilograma težine. Rijeka Una je jedinstvena po svojoj čistoj vodi, vodopadima, bukovima, čovječijoj ribici i po mišljenju mnogih najljepša rijeka u Bosni i Hercegovini na kojoj se svake godine odrzava značajna turističko-sportska manifestacija Unska regata.

Neretva – rijeka koja pripada Jadranskom slivu. Izvire ispod planina Zelengore i Lebršnika, protječe kroz Bosnu i Hercegovinu u dužini od 225 kilometara. Neretva ima sva svojstva planinske rijeke i važi za jednu od najhladnijih na svijetu. Vrlo je atraktivna zbog svoje smaragdno zelene boje, čistoće i bogatstva ribom, ali i zbog činjenice da su njeni određeni dijelovi pogodni za rafting.

Drina – rijeka u istočnoj Bosni i Hercegovini koja svojim donjim tokom čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Nastaje spajanjem crnogorskih rijeka Tare i Pive u Šćepan Polju. Svojim tokom dužine od oko 346 kilometara prolazi kroz mnogobrojna mjesta u Bosni i Hercegovini. Okružujući planinu Tarurijeka Drina napravila je veličanstven kanjon, koji doseže dubinu do 1.000 metara i slovi kao jedan od najljepših kanjona na svijetu. Rijeka Drina je u svojim pojedinim dijelovima izuzetno atraktivna za rafting i druge vodene sportove.

Trebižat – rijeka u Hercegovini, na jugu Bosne i Hercegovine. Najveća je pritoka Neretve kad se uzme u obzir čitav tok ove rijeke, koja izvire i ponire više puta, zbog čega ima nekoliko imena. U općini Ljubuški Trebižat stvara dva atraktivna čuda prirode slapove Kravice i Koćušu. Izuzetno je pogodna za bavljenje vodenim sportovima.

Buna – rijeka u Bosni i Hercegovini, lijeva pritoka Neretve, u koju se ulijeva oko 15 kilometara nizvodno od Mostara, u mjestu Buna. Duga je devet kilometara, a ima dvije pritoke: Posrt, koji je nestalna pritoka, odnosno postoji samo zimi, i Bunica, koja je stalna pritoka i u Bunu se ulijeva sjeverno od mjesta Buna. Najviši vodostaji su u novembru, a najniži u julu i augustu. Neposredno ispod vrela u Blagaju nalaze se mrestilište i uzgajalište pastrmke. Bogata je mehkousnom pastrmkom, a u donjem toku ima i jegulja. Buna u svom toku ima i Bunski kanal, pravi dragulj prirode.

Vrbas – rijeka i pritoka Save u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nastaje na Zec planini (ogranak Vranice). Rijeka Vrbas usjeca kompozitnu dolinu, prolazeći kroz Skopaljsku kotlinu, Vinačku klisuru, Jajačku kotlinu, kanjonsku dolinu Tijesno, Banjalučku kotlinu, a donjim tokom preko svoje makroplavine Lijevče polje. Idući ka jugu, Vrbas je stvorio fantastičan kanjon u kojem se nalazi niz prirodnih rijetkosti. Brzaci, slapovi, bukovi, plaže, okolne stijene, te bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta čine ovaj predio posebnim. Specifičnost ove rijeke predstavlja i banjolučki čamac dajak koji je dobio ime po motki koja služi za odgurivanje čamca.

Sana – rijeka u Bosanskoj Krajini i desna pritoka Une, na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine. Ime rijeke je nastala od latinske riječi “Aqua Sanus”, što znači “zdrava voda”. Sana izvire iz tri jaka kraška vrela, na kraškoj visoravni kod sela Donja Pecka i Jasenovi Potoci, općina Mrkonjić Grad. Nakon otprilike 1,5 km ova tri vrela se spajaju u jedan tok. U donjem toku, od izvora pa sve do Ključa, Sana je veoma hladna i čista rijeka. U toku od Ključa do Sanskog Mosta se može okarakterisati kao prelazna rijeka i u tom dijelu toka, u mjestu Vrhpolje, Sana prima svoju najveću pritoka, rijeku Sanicu koja dotječe iz pravca Grmeča. Od Sanskog Mosta pa dalje, Sana gubi sve odlike kraške rijeke i poprima odlike normalnog riječnog toka.

Rakitnica – rijeka u Bosni i Hercegovini, desna pritoka Neretve. Rakitnica teče kroz istoimeni kanjon dug 26 kilometara koji je mjestimično dubok i do 1.000 metara, a na nekim mjestima širok je samo jedan do dva metra. Kanjon se nalazi između Bjelašnice i Visočice jugoistočno od Sarajeva. U Rakitnici žive potočne pastrmke i vidre što je dokaz kvalitete vode. „Turistička ruta” prati posljednjih 6-7 kilometara kanjona Rakitnice do ušća u Neretvu, koja meandrira oko krajnjih okuka oko vrha Oštro. Izraz “turistički” pruža također izuzetan doživljaj, ali i zahtjevan i ne potpuno bezopasan, jer zahtijeva dobru fizičku spremnost, prilagodljivost niskim temperaturama, kao i okretnost u vodi.

Trebišnjica – hercegovačka rijeka ponornica, jedna od najvećh ponornica u Evropi. Duga je 96,5 kilometara, a izvire na nadmorskoj visini od 398 metara. Vode rijeke Trebišnjice se pojavljuju i kao izvor dubrovačke rijeke Omble, a najveći dio otječe podzemnim tokom u Neretvu. Područje sliva rijeke Trebišnjice je jedno od najbogatijih padavinama u Evropi. One prosječno godišnje iznose 1.800 mm. Neposredno uz sliv Trebišnjice se nalazi mjesto Crkvice koje ima najveće padavine u Evropi, prosječno 4.900 mm godišnje.

Pliva – rijeka u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, lijeva pritoka Vrbasa, duga 33 kilometra. Rijeka teče u pravcu zapad-istok. Postaje od dva jaka vrela u podnožju planine Smiljevac – Jastrebnjak na 483 metara iznad mora, a ušće joj je u Jajcu, gdje gradi čuveni, 22 metra visoki vodopad. Pliva pravi i dva jezera, Malo i Veliko Plivsko jezero. Voda u jezerima ne mrzne tako da je veslanje moguće tokom cijele godine. Plivska jezera su pogodna za veslačke sportove, jer se voda smatra “teškom”.

Leave a comment