Skip to content Skip to footer

Kraljevski grad Kreševo

Okružen šumovitim brdima i veličanstvenim planinama, za Kreševo uistinu možemo reći da očarava svojom ljepotom. Jedna je od onih bosanskih čaršija koja vas vraća u prošlost, te budi u vama radnoznalost, želju za istraživanjem i avanturizmom. Kada dođete u Kreševo, pažnju će vam privući bosanske kuće stare nekoliko stotina godina koje čine gradsku cjelinu i nacionalni su spomenik BiH.

Prvi pisani dokument o Kreševu datira iz 15. vijeka, odnosno 1434. godine, u dokumentu bosanskog kralja Stjepana Tomaša koji počinje riječima: „U kraljevskom gradu Kreševu…“. Osim toga, u srednjovjekovnoj Bosni najviše se eksploatiralo srebro i rudnici oko Kreševa uvijek su bili na raspolaganju bosanskim banovima i kraljevima.

Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo, kaže za magazin Visit BiH da su rudnici oko Kreševa i Fojnice bosanskim banovima i kraljevima bili puno značajniji od onih, naprimjer, u Srebreniku i Srebrenici, jer su zbog svojih položaja često bili na udaru osvajača koji su željeli srebro.

Brojne znamenitosti

-U Kreševu se do dolaska Osmanlija najviše eksploatiralo srebro, a od 1863. godine i željezo. Zbog prerade željeza Kreševo u tom periodu postaje jedna velika kovačnica. Prema pisanim podacima, u Kreševu je egzistiralo više od stotinu kovačnica i kreševske proizvode Osmanlije su distribuirale po cijelom castvu, ali i šire – kaže Pejak.

Poznate su i dobre trgovačke veze s Dubrovnikom odakle su u Kreševo uvozili ulje i vino, a izvozili prerađevine od metala. Prema riječima Pejaka, Kreševo je pravi kraljevski grad jer je u njemu, prema pisanim dokumentima, stolovao bosanski kralj Stjepan Tomaš, ali i kraljica Katarina.

-Kraljica Katarina je povremeno boravila u Kreševu. Koliko je ona bila omiljena ovdje govori podatak da se i danas organizira Spomendan bosanske kraljice Katarine – kaže Pejak.

Sinonim za Kreševo svakako je franjevački samostan koji potječe iz 15. vijeka i nalazi se među brojnim zaštićenim spomenicima kulture u ovom gradu. U sklopu samostana nalazi se i muzej koji čuva vrijednu zbirku od nekoliko hiljada eksponata. Uz postavku o kovanju, te proizvodima i alatima, tu su i brojni primjerci ruda i minerala s kreševskog područja, te arheološka i numizmatička, kao i etnografska zbirka.

U muzeju se čuva i rijetko izdanje knjige De re metallica (O metalima), knjiga o rudarstvu, geologiji i metalurgiji štampana je 1657. godine u Italiji. U franjevačkoj knjižnici se nalazi više od 20.000 knjiga. U muzeju se nalazi i spomen-soba fra Grge Martića, franjevac, pjesnik, književnik, kulturni i politički radnik. On je rodom iz Posušja, ali je gotovo cijeli život proveo i djelovao u Kreševu.

-Kada je riječ o poznatim ličnostima iz našeg grada, malo ljudi zna da su franjevci udarili temelje medicine u BiH, te da je prvi diplomirani liječnik u našoj zemlji upravo iz Kreševa, fra Mato Nikolić. Liječio je naše sugrađane na otvorenom, i to u doba kuge. Moram spomenuti i Dragutina Lermana iz Požege. Bio je učesnik Stanleyjevih ekspedicija oko rijeke Kongo. U svojoj poodmakloj životnoj dobi došao je u Kreševo u nadi da će pronaći zlatnu žilu. Njegova možda i najveća zasluga je što je od tadašnjih austrijskih vlasti u BiH ishodovao da građani Kreševa ne idu u prvi svjetski rat – kaže Pejak.

Vrijedni građani Kreševa trude se napraviti što bolju turističku ponudu, te na taj način iskoristiti blizinu Sarajeva i aerodroma, te je podići na jedan viši nivo. Jedna od njih svakako je i mlada poduzetnica Marija Miličević. Ona je izgradila turističko naselje Hobbiton koje će vas odvesti u neki potpuno drugi svijet. Za magazin Visit BiH kaže da su joj ideju dale fotografije na društvenim mrežama s Novog Zelanda.

Kreševski Hobbiton

-S obzirom da čitav život istražujem zanimljiva i kreativna djela, željela sam napraviti nešto što će se izdvajati i po svemu biti neobično. Prva ideja bile su mi kućice na drvetu, ali sam ipak odlučila za ovo. Realizacija je počela u februaru ove godine i trenutno imamo pet objekata. U planu je izgradnja još jednog objekta i onda će svako iz moje obitelji imati svoju kućicu. Zvanično otvorenje bit će početkom adventa, ali je sada otvoreno za posjetitelje. U ovaj projekat uključeni su i svi građani, u smislu donacija antikviteta koji krase ovo naselje – kaže Marija.

Kreševo je kraljevski, kovački i rudarski grad, ističe ona, i zbog toga je odlučila da svaka kućica bude povezana s kreševskim znamenitostima.

-Jedna kućica je urađena po uzoru na poznatu kreševsku pećinu, druga će biti u kraljevskom stilu zbog kraljice Katarine. Jedna kućica će zbog planine Bitovnje i najvišeg vrha Čadora biti u planinskom, a jedna u kovačkom stilu. U planu je izgradnja parka za djecu, čarobna šuma za šetnju. Svaka kućica će imati i džakuzi i bit će urađeni u prirodnom ambijentu – poručuje na kraju.

Krajem oktobra ove godine Kreševo je dobilo i prvi hotel, i to sa četiri zvjezdice. Hotel Adriale raspolaže sa 17 soba i dva apartmana, odnosno 40 ležajeva.

-Na raspolaganju su i spa centar, odnosno sauna i hidromasažna kada. U suradnji s vanjskim saradnicima nudimo i usluge kozmetičkih tretmana, te masaža i fitness centra. S lokalnom zajednicom organiziramo i turističke ture za goste, obilazak Kreševa i znamenitosti. Tu je i restoran gdje možete uživati u specijalitetima koji su kombinacija moderne i tradicionalne kuhinje – kaže nam Jelena Čalaga-Tolo, voditeljica hotelskog poslovanja.

A priča o Kreševu ne bi bila potpuna bez kreševskih kovača. Jedan od čuvara kreševske tradicije je i Dalibor Biletić, vlasnik kovačnice Kraljević koja radi od 1984. godine, a proizvodi sve vrste poljoprivrednog alata, te ostale predmete po narudžbi.

-Kreševski kovači su vrijedni, marljivi i željni učenja. Naše proizvode plasiramo širom BiH, ali i inostranstva. Upravo pripremamo jednu pošiljku sačeva za Australiju – kaže nam Dalibor.

I dok nam pokazuje proces proizvodnje jednog predmeta, govori da za jedan radni dan može proizvesti oko 150 sjekira vrhunske kvalitete.

Kreševo ima veliku perspektivu i za razvoj vjerskog turizma. Selo Deževice je poznato po pećini svetog Jakova Markijskog, italijanskog franjevca koji je tu živio i propovijedao. Danas je to svetište koje godišnje posjeti više od 30.000 hodočasnika.

Selo Vranci

Dođete li u Kreševo vidjet ćete i Hadži Hasanaginu džamiju. Naid efendija Kršić, imam ove džamije, kaže nam da postoje dva datuma o izgradnji džamije. Prvi podatak iz biblioteke Franjevačkog samostana govori da je izgrađena 1604, a onaj iz Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu da je izgrađena 1585. godine.

– Izgled džamije nije mijenjan od njenog nastanka. Zidovi su bili kameni, a munara i krov drveni. Sve do rata kada je 1993. godine kada je zapaljena i srušena. Obnovljena je 2004. godine – kaže Kršić.

Kada smo dolazili u Kreševo, kazali su nam da moramo posjetiti Vranke, možda i najljepše selo u BiH. A po čemu je specifično? U njemu se nalaze bosanske kuće stare i po nekoliko stotina godina, a sedam ih je proglašeno i nacionalnim spomenicima u BiH. I to nije sve. Kroz selo protiče rječica Jasenovac, preko kojeg se prostire rimski most. U Vrancima se nalaze i ostaci rimske ceste u dužini od 200 metara.

Ono što ovo selo izdvaja od ostalih u BiH su ekološki osviješteni mještani kojih je danas vrlo malo. Do prije 40-ak godina postojao je običaj pranja rijeke. Subotom, nakon završetka svih poslova, mještani su četkama ribali kamenje i korito rijeke i tako održavali njenu čistoću.

Između starih su se udjenule ta’te, kako mještani zovu „zvonik“, jedini takav u našoj zemlji, u kojem nema zvona nego se zvuk istovjetan zvonjenju dobiva udaranjem dvama čekićima od punog željeza u dvije metalne ploče, ta’hte.

I kada posjetite sve što Kreševo nudi, potrebno je malo odmoriti i napuniti baterije. A to ćete najbolje učiniti u restoranu Ribnjak. Smješten je na samom izvoru rijeke Dragušnice i predstavlja pravi izbor za sve koji traže opuštanje i odmor. Preporučujemo da pojedete svježu pastrmku iz vlastitog ribnjaka koji se nalazi uz restoran.

Moto sport

Kreševo je sjedište motociklističkog saveza BiH i, prema riječima ljubitelja motociklizma, imaju najbolji i najuređeniji motodrom na lokalitetu Gajice na kojima se održavaju utrke. Također, na planinama koje okružuju Kreševo su i markirane staze na kojima se više puta godišnje održavaju enduro utrke.

-Posljednih pet ili šest godina održava se enduro city center night race koji okuplja natjecatelje iz cijele Europe. Ovo je istinski događaj koji posjeti nekoliko hiljada posjetitelja. Osim toga, ove godine pokrenut je i Crash fest, mužički festival koji je u dva dana spojio vodeće muzičare regije s publikom, te predstavio mlade grupe. Okupio je više hiljada posjetitelja i trudit ćemo se da postane tradicija – kaže nam Toni Lalić, djelatnik u Općini Kreševo.