Skip to content Skip to footer

Kompleks Stojčevac u obuhvatu Spomenika prirode „Vrelo Bosne“

Sa Igmana pogledat’ je lijepo na suncem okupani Stojčevac u novom ruhu. Kompleks Stojčevac nalazi se u podnožju planine Igman, a u sklopu Spomenika prirode „Vrelo Bosne“. Stojčevac je od davnina prepoznat po svojoj izuzetnoj ljepoti i veoma posjećen.

Skupština Kantona Sarajevo je Vrelo Bosne 2006. godine proglasila Spomenikom prirode i od tada počinje i formalno pravna zaštita ovoga područja. U obuhvatu Spomenika prirode Vrelo Bosne nalazi se i kompleks Stojčevac i to u puferskoj zoni odnosno II zoni zašitte.

S obzirom na stepen zaštite vegetacija ovoga područja pokazuje izuzetnu stabilnost i funkciuonalnost. Područje kompleksa Stojčevac zbog pedoloških i hidroloških karakteristika je prostor izuzetnog diverziteta biljnog i životinjskog svijeta. Na samom ulazu ostavljate automobil i krećete u avanturu zvanu kompleks Stojčevac.

S lijeve strane za one koji žele da vježbaju postavljene su sprave za fitnes. Ukoliko ipak želite da probudite i druga čula a ne samo da se pokrenete možete prošetati uređenim stazama,uživati u cvrkutu ptica i zvucima prirode. Jednom od staza možete doći do bivše titove vile i na trenutak se vratiti u prošlost. Ukoliko ste dovoljno tihi možete vidjeti i lisicu koja je sišla sa obronaka Igmana kako bi potražila hranu.

Šetajući dalje kroz voćnjake i pored livadskih ekosistema nailazite na  Vrelo Stojčevac polako ali sigurno puni stojčevačko jezero vodom i krije riječnog račića Niphargus illidzensis endemsku vrstu,koja je isključivo vezana uz ovaj vodotok. Cijeli ovaj prostor uključujući i livadske ekosisteme dom je mnogobrojnim biljnim i životinjskim zajednicama. Kada je tako vrijedno i rijetko to treba da se zna zbog toga je Stojčevac odnedavno i uređen za posjetioce.

Vrlo pažljivo je specificiran turistički mobilijar kako bi se ambijentalno uklopio u ovu prirodnu rijetkost. Postavljene su klupe i hladnjaci za odmor,kako bi se predahnulo od šetnje uređenim stazama kroz prostor. Sjedeći na klupama možete odmoriti oči gledajući u Stojčevačko jezero koje okružuju jedinke crne johe čuvajući obalu i štiteći dom brojnih rijetkih i ugroženih vrsta vodozemaca, gmizavaca i ptica.

Jezero je ograđeno i napravljena je staza kako bi posjetioci mogli uživati u pogledu ali bez da remete prirodne procese. Staze za šetnju prolaze pored livada na kojima rastu najrazličitije vrste biljaka koje u proljeće cvjetajući daju izuzetnu ljepotu i čar ovome prostoru. Kako ne bi narušili ovaj prirodni sklad pored svake klupe su kante za otpatke.

Dođi, uživaj i pričaj o ljepotama kompleksa Stojčevac, potencijalnog nukleusa, pejzaža izuzetnih estetskih vrijednosti. Čuvajmo ovaj dragulj i ostavimo ga generacijama koje dolaze.