Skip to content Skip to footer

Knjiga o kulturno-historijskoj baštini: Prođoh Bosnom, a i Hercegovinom

“Upoznajmo domovinu da bi je više voljeli!”, slogan je koji je Selma Rustempašić, profesorica historije i autorica knjige “Prođoh Bosnom, a i Hercegovinom” postavila za cilj svog rada.

Knjiga predstavlja svojevrstan vodič kroz kulturno-historijsku baštinu Bosne i Hercegovine, kojim je autorica nastojala akcentirati najznačajnija mjesta i spomenike koje je moguće posjetiti, istražiti i doživjeti u Bosni i Hercegovini.

Četiri poglavlja

Autorica knjige je našla sponu između kulturnog turizma i turističke ponude prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Motivi i opisane destinacije su prilagođene interesovanju običnog čitaoca, ali i entuzijastima i dobrim poznavaocima, kako kulturno-historijskog naslijeđa naše domovine, tako i drugih atraktivnih prirodno-geografskih prostora Bosne i Hercegovine. Posjetila je 45 općina, 57 nacionalnih spomenika i četiri spomenika pod UNESCO-ovom zaštitom u Bosni Hercegovini.

-Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, unutar kojih su obrađene regije – Banja Luka, Trebinje,Tuzla i Sarajevo s ukupno 45 općina – kaže Rustempašić za magazin Visit BiH.

U kratkim i akribičnim tekstovima, autorica daje bitne geografske karakteristike pojedinih područja, osvrće se na etimologiju i historijat mjesta, te ističe najznačajnije kulturno-historijske spomenike kroz historijske periode vezane za pojedine lokalitete i gradove. Bogat slikovni materijal nadopunjuje tekstove, budi maštu i poziva na dalje individualno otkrivanje opisanih mjesta.

-Lično smatram da kulturno-historijsko naslijeđe može biti jedan od osnovnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine ako se svi uključimo u njegovu promociju. Moj način je bio da napišem ovu knjigu u kojoj sam željela da kroz jedno virtuelno putovanje prikažem bogatu kulturno-historijsku baštinu Bosne i Hercegovine – ističe Rustempašić.

Nastanak knjige

Ideja i sam proces nastanka knjige je trajao s kraćim prekidima više od deset godina, a zadnje dvije znatno intenzivnije.

-Motive i opisane destinacije sam prilagodila interesovanju običnog čitatelja, ali i entuzijastima i dobrim poznavaocima, kako kulturno-historijskog naslijeđa naše domovine, tako i drugih atraktivnih prirodno-geografskih prostora Bosne i Hercegovine. U tekstovima sam navodila bitne geografske karakteristike pojedinih područja, historijat mjesta, te izdvajala najznačajnije kulturno-historijske spomenike vezane za pojedine lokalitete i gradove – poručuje ona.