Skip to content Skip to footer

Kerim Mešukić, skiper s Neretve: Avantura zelenom ljepoticom za pamćenje 

Ako ste ljubitelji adrenalina, a želite biti sigurni da će vaša avantura proći bez posljedica, da ćete se vratiti kući s lijepim uspomenama, onda je rafting na Neretvi pravi izbor. Posebno u vrelim ljetnim danima, jer, od hladne Neretvine vode, ne postoji bolje osvježenje!

A ako uz to dodate njene obale obrasle bujnom vegetacijom, nezaboravni kanjoni – veliki i mali, čistu vodu koju možete piti, raspjevane ptičice i leptire koji vam slijeću na rame, onda vam je jasno da su to prizori koji pune srce i dušu.

Rafting na divljim vodama Neretve, pravi je izazov i za početnike i iskusne raftere, te apsolutno pruža adrenalinsku avanturu na koju morate ostaviti cijeli dan. Prije samog raftinga svaka posada se upozna sa svojim vodičem, koji vas opskrbi obaveznom opremom (raft obuća, sigurnosni prsluk, kaciga, neopren odijelo). Na početnom mirnom dijelu rijeke dobijete i upute o pravilima ponašanja i osnovne tehnike veslanja.

Avantura života

Vodiči su licencirani i iskusni na divljim vodama, a sva oprema koja se koristi je odobrena od odgovarajućih instituta, što pruža dodatni osjećaj sigurnosti u avanturi života. Čim se otisnete s obale dočekuju vas umjereni i lagani brzaci, potom oni nešto brži, ali savladivi uz timsko veslanje, i ako pratite upute vodiča – „veslaj desno“, „veslaj lijevo“…

No kako se postaje skiper, kako savladati divlje vode, ispričao nam je Kerim Mešukić (22) dok smo se pripremali za spuštanje u okviru tradicionalne 6. Neretva Media Regate.

Prvi spust niz Neretvu, rafting rutu dugu 18 kilometara – od sela Glavatičeva iznad Konjica, pa do Džajića buka, imao je kao jednogodišnjak, na čamcu koji je tada, krajem 90-ih, predvodio njegov otac, iskusni skiper Mersud Suda Mešukić.

Kerim je u to vrijeme bio najmlađe dijete koje je čamcem prošlo kroz kanjone Neretve i bio je glavna vijest u medijima. A danas, ovaj mladić, apsolvent Kriminalistike, kroz iste te kanjone, kao licencirani skiper, svakodnevno vodi grupe ljudi u nezaboravne avanture.

Rođen kraj Neretve, odrastao na Neretvi, licencu za skipera ima već sedam godina. Put do nje podrazumijevao je dobru fizičku spremu, spretnost u plivanju i ronjenju, a njegova prednost je, kako kaže, što Neretvu poznaje u dušu.

–  Cijeli život sam u ovome, ali recimo da sam učio intenzivno, da bi licencirani skiper postao prije sedam godina. Skiperi prolaze obuku za spašavanje na vodi i teoriju. Obuka traje sedam dana gdje učiš šta raditi u slučaju nezgode prevrtanja čamaca, kako spašavati ljude, a onda ide teorijski dio u kapetaniji u Ostrošcu. I onda dobijemo dvije licence – za upravljanje na divljim vodama i upravljanje plovilima na mirnim vodama do 12 metara, a na rijekama do 15 metara. Podrazumijeva se da skiper mora biti dobar plivač i ronilac, da mora biti u dobroj fizičkoj spremi – ističe Mešukić.

Ipak, svaki dan, bez obzira na godine iskustva, događaju se nove situacije na vodi, jer, Neretva je nepredvidiva.

Čamci iz Gradačca

-Moraš biti spreman na sve, ali u principu, za svaku situaciju postoji rješenje. Neretva je duga 224 kilometra od svog izvora do ušća, a mi na raftingu prolazimo kroz najuži i najdublji dio Neretve koji se nalazi u malom kanjonu. U situaciji ako se čamac prevrne, najvažnije je ostati smiren. Naravno, rafteri na sebi imaju odgovarajuću opremu koja ih štiti od povreda i utapanja, a ono što je važno, uvijek su u blizini ostale kolege skiperi, koji uskaču u pomoć. No, važno je da napomenem da nismo nikada imali nezgodnih slučajeva. Brzom reakcijom sve se dobro završavi, uz mnogo smijeha – naglašava Mešukić.

Obzirom da spust na Neretvi traje i do pet sati, Kerim dnevno, u najboljem slučaju, uspije napraviti dvije vožnje. Svi skiperi govore po jedan ili nekoliko stranih jezika, jer gosti su mahom stranci. A kada se dogodi jezička barijera, da gosti poznaju samo vlastiti jezik, i ne znaju niti riječi engleskog, tada je na skiperu sva težina puta. Ali, uz dobru fizičku spremu, ističe Kerim, sce se završi sretno.

Čamce kojim upravljaju napravljeni su u BiH – u Gradačcu, a prilagođeni su Neretvi, za šta se pobrinuo Kerimov otac.

-Moj otac je prvi krenuo s raftingom na Neretvi. A sve iz želje da spase Neretvu. Prije rata su krenule priče oko brana, a poslije rata je to nastavljeno, pa je konjička raja, na čelu s mojim ocem, dovodila UNPROFOR iz Rajlovca koje su na crnim gumenim čamcima proveli sadašnjom rafting rutom,  da bi im pokazali šta oni žele uništiti. Njima se svidio rafting, čak su na kraju pitali koliko trebaju platiti, i tako je sve počelo. Prva rafting agencija je bila Hitturs – Hitko i Tufo, a prve profesionalne čamce i opremu, donio je moj tata iz Slovenije. Ovi današni su napravljeni u Gradačcu i apsolutno su prilagođeni Neretvi – ističe Kerim.

Osim što je skiper, bavi se alpinizmom i planinarenjem. S Gorskom službom spašavanja posljednjih pet godina redovno ide u akcije. A znalo se dogoditi da poslije 12 sati akcije na Prenju mora ići na ispit.

-Na sve moraš biti spreman. To je život – poručuje Kerim na kraju razgovora.