Skip to content Skip to footer

“Kalesijski zvuci”, muzička grupa iz Kalesije: Izvorna muzika kao tradicija stara nekoliko stotina godina

Kada se spomene Kalesija, prva asocijacija su „Kalesijski zvuci“, izvorna grupa koja njeguje etno muzički stil specifičan za sjeveroistočnu Bosnu, odnosno Sprečansku dolinu. Ova vrsta muzike pjeva se u dva glasa, uz pratnju violine i šargije, a obrađuje teme vezane za ljubav, kafane, sadrže vesele poskočice, ali govore i o načinu života na selu, porodici…

Jusuf Osmanović bivši je član „Kalesijskih zvuka“ i zajedno s pjevačem „Kalesijskih zvuka“ Hasanom Požegićem ugostio je ekipu magazina VISIT BiH u svom domu u Gornjim Raincima, nadomak Kalesije.

Apsolutni bum

– Stotinama godina unazad postojali su takozvani mehteri i oni su, uz violine i šargije, svirali mehtersku muziku. Išli su po selima i svirali na svadbama, ali i drugim vrstama narodnih veselja. Svirali su tri dana, takav je običaj bio. Mi smo 70-ih godina svirali narodnu muziku i sevdalinke, a 1982. godine smo formirali grupu ‘Kalesijski zvuci’, upravo na temeljima mehterske muzike. Violini i šargiji dodali smo harmoniku, gitaru i ritam sekciju i možemo reći da smo začetnici tog novog pravca u izvornoj muzici – kaže Požegić i dodaje da su te godine izdali i prvu single ploču s dvije pjesme.

On kaže da je pjesma „Selo moje maleno“ našla svoje mjesto na toj ploči, te da je svojevrsna himna izvorne muzike, a napisao ju je upravo Jusuf Osmanović.

– Razmišljao sam da napravim pjesmu koja će ostati iza mene, kada više ne budemo svirali. Želio sam ostaviti svome narodu i selu nešto trajno. Snimili smo pjesmu i to je bio apsolutni bum. U to vrijeme najpopularnija stanica koja je emitovala izvornu muziku bila je Radio Loznica. Sjećam se da su voditelji po dva sata čitali želje i pozdrave slušatelja, a pjesma ‘Selo moje maleno’ dnevno je emitovana više od stotinu puta – prisjeća se Osmanović.

Kaže da je prva ploča prodata u 100.000 primjeraka, što im je donijelo i trofej za ukupan tiraž u produkciji sarajevskog Diskotona, a 1986. godine ponovili su taj uspjeh.

Saradnja s Bregovićem

– Ono što je vrijedno napomenuti je da se naši albumi nalaze u muzičkim prodavnicama u Parizu, Sidneju, Vašingtonu, Njujorku, Londonu… Godine 1991. Kim Burton, muzikolog iz Londona istraživala je izvornu muzičku kulturu na Balkanu i došla je kod nas. Doveo ju je Mirza Hajrić koji je tada studirao u Londonu i bio dopisnik sarajevskog lista Oslobođenje. Željela je da napravimo kompilaciju pjesama koje ćemo snimiti i objaviti u Londonu, a Mirza Hajrić na tom CD-u svirao je bass gitaru. Nedavno nam se Kim javila i rekla da je odbranila doktorat o izvornoj muzici sarađujući upravo s nama. To je za nas velika čast, jer zahvaljujući ‘Kalesijskim zvucima’ i Kim Burton izvorna muzika ušla je u svjetsku muzičku enciklopediju – kaže Požegić.

Svojim izvedbama „Kalesijski zvuci“ privukli su veliku pažnju u regionu, pa su snimili i duet sa Severinom, pjesmu „Made in Bosnia“, na tekst Gorana Bregovića, koja je premijerno izvedena na promociji Fondacije „Gorica – Goran Bregović“ u sarajevskoj Zetri.

Ono na što je Hasan Požegić izuzetno ponosan je činjenica da je na fruli svirao uvodnu muziku za pjesmu „Merjema“ Dine Merlina.

Leave a comment