Skip to content Skip to footer

Jera Wood, namještaj za moderan dom

Jeroen Op de Beeck je mlad, energičan, kreativan i uporan produkt dizajner, koji već neko vrijeme gradi svoj brend namještaja od drva. Studirao je produkt dizajn u Antwerpu, nedavno se doselio u Sarajevo s porodicom i pod etiketom Jera Wood stvara komade od drveta koji će se lako uklopiti u svaki moderan dom.

Ekološki prihvatljiv

– Moj otac je stolar i odmalena sam okružen drvetom i alatima za obradu drveta, s kojima sam se igrao, pravio predmete i vježbao svoju kreativnost. Od desete godine pomagao sam ocu u radu. U početku je bilo riječ o manjim zadacima, ali vremenom sam bio uključen u sve ozbiljnije poslove kroz koje sam učio i razvijao određene vještine – kaže Jeroen za magazin Visit BiH.

Tokom studija išao je na specijalizirane kurseve za dizajn namještaja, izučavao litraturu i pratio sve novosti na tom polju.

– Moj pristup dizajnu se svodi na čuvanje prirodne forme drveta koju pokušavam naglasiti kroz svoj rad, tako da je priroda uvijek moja inspiracija. Brend Jera Woods je unikatan, handmade i ekološki orijentiran – kaže on.

Prema njegovim riječima, izradi svakog komada namještaja pristupa s velikom pažnjom.

– Ako nema vremenskog roka, ponekad razmišljam o nekom komadu puno prije nego dođem do konačnog rješenja što uključuje skiciranje ideja, nakon čega slijedi faza razmišljanja i preispitivanja kompletnog procesa sve dok ne budem zadovoljan završnim rezultatom. Potom razmišljam o tehničkim detaljima kao što su drveni spojevi koji moraju biti dovoljno jaki da podnesu potrebnu silu. Vrijeme za fizičku izradu komada varira od nekoliko do deset dana – ističe.

Svaki komad namještaja je jedinstven, ima svoje crte, karakteristike, osjećaj. Ovakva priroda materijala zahtijeva individualan pristup svakom komadu ponaosob.

Igračke za djecu

– Drvo je vrlo inspirativan materijal za rad. Vjerujem da odabir drva, zavisno o načinu na koji se izrađuje i obrađuje, ima bitan utjecaj na krajnji rezultat, čineći sam proizvod nepotpunim, ako je materijal neadekvatan – kaže Jeroen.

Osim namještaja, proizvodi i igračke za djecu.

– Dok je moja supruga bila trudna, bio sam inspirisan djetetom koji dolazi i počeo sam raditi na liniji dječjih igračaka. Drvene igračke su bez vijaka što ih čini dugotrajnim i ekološki prihvatljivim. Igračke su dizajnirane za poticanje dječije mašte i drugih moždanih funkcija, poput razvijanja motoričkih sposobnosti tokom igranja. Takve igračke odražavaju nešto iza čega mogu stajati, što će, nadam se, nadahnuti i djecu i roditelje da se brinu o budućnosti u pravom smjeru. Sve su igračke na kraju premazane uljem za drvo koje je sigurno za zdravlje djece, beba i mališana – poručuje on.