Skip to content Skip to footer

Jedna od najljepših planina u regionu: Koliko je dana u godini, toliko je na Treskavici izvora

Planina Treskavica nalazi se 30 kilometara od Sarajeva i pruža jedinstvene mogućnosti za planinarenje, brdski biciklizam i alpinizam. Sa svojih 2.088 metara nadmorske visine najviša je sarajevska planina i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini Maglića.

Planinska jezera, kao i snažno izraženi kontrasti između bujne vegetacije i potpune goleti, čine Treskavicu jednom od najljepših planina u regionu.

Veliko jezero

Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet većih rijeka, Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Tu su i jezera Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero, te Turov stan, Kućare, Trokunsko, Gornja bara i Simovića bara.

Prvih pet jezera nalaze se iznad 1.500 metara nadmorske visine i predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini, a najveće i najljepše je Veliko jezero, dugo 220, široko 185, a duboko šest metara. Ovaj biser prirode nalazi se na nadmorskoj visini od 1.548 metara.

Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u ljetnim danima kada se vidik pruža sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Treskavica je planina koja pruža jedan od najljepših pogleda na okolne planine. S nje se pruža nezaboravan pogled ka obližnjim planinama Jahorina, Trebević, Bjelašnica i Igman. Tu su i planine Obalj, Visočica, Crvanj, Zelengora, Maglić, Volujak, a u daljini se vide Velež, Prenj, Čvrsnica i Vranica.

Klima na Treskavici prava je planinska, a iznad se sudaraju južne, mediteranske struje, i sjeverne, koje dolaze s kontinenta. Sve to izaziva česte promjene vremena tako da se za jedan dan na Treskavici mogu doživjeti četiri godišnja doba.

Endemske vrste

Ni na jednoj bosanskoj planini nisu tako oštre i karakteristične razlike između pitome zelene vegetacije (na sjevernoj strani) i kršne divljine i goleti (na južnim obroncima) kao na Treskavici. Poznat je po endemskoj vrsti, Bosanski ljiljan, a nekada su krda divokoza bila neizbježan prizor na Treskavici, dok ih je danas sve manje.

Za sve one koji žele pohoditi ovu ljepoticu, najpogodniji je pristup iz sela Turovi, četiri kilometra udaljenom od Trnova. Put iz sela Turova je markiran i najsigurnije je pratiti stazu koja vodi do planinarskog doma i kampa Sustavac. Put od Sustavca vodi dalje ka Velikom jezeru pored nekadašnjeg planinarskog doma Josip Sigmund na Kozjoj Luci, a polako postaje sve teži i uži.

Drugi pristup je iz planinarskog doma „Vrela“ koji se nalazi na području Tušila, u naselju Sinanovići. Treći pristup je od sela Rakitnica, preko Baletinih voda i potrebno je od tri do tri i po sata da se popnete na najveći vrh Mala Ćaba (2.088 metara).