Skip to content Skip to footer

Hercegovački biser bogatiji za feratu: Planina Velež postaje svjetska alpinistička destinacija

U magičnom okruženju stjenovite barijere planine Velež, krajem oktobra održan je prvi alpinistički kamp „Srce Veleža“, u organizaciji Planinarskog društva Treskavica iz Sarajeva i njihovog glavnog partnera MarketMakersa (Ambasada Švicarske). Kamp je ujedno i promocija projekta „Srce Veleža“, gdje je učestvovalo više od 100 alpinista i planinara iz pet zemalja regiona, zajedno s predstavnicima općine Nevesinje.

Ovog ljeta, inače vrlo tihom planinom Velež, odjekivali su zvuci bušilica, alpinističkog čekića, čuli su se dovikivanja i veseo smijeh… To je vrijedna ekipa volontera Planinrskog društva Treskavica u jedistvenom području stijena Botina, radila i realizirala projekat „Srce Veleža“.

Francuski model

-Projekat je jedna od glavnih razvojnih investicija MarketMakersa u oblasti razvoja ruralnog i avanturističkog turizma. Entuzijastični tim Planinarskog društva Treskavica nam je projektnim prijedlogom predstavio sjevernu stranu Veleža i pokazao da ona ima potencijal da postane svjetski poznata destinacija za planinarenje i sportsko penjanje, te smo odlučili investirati u razvoj nekoliko penjačkih smjeri, via ferate i pješačke (hiking) staze. Naravno, infrastrukturne investicije predstavljaju tek prvi korak dugoročnog razvoja ove turističke destinacije, ali smo uvjereni da će uz posvećen rad članova Planinarskog društva Treskavica, kao i općine Nevesinje koja je od samog početka pružila punu podršku ovom projektu, te drugih lokalnih partnera, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske kao i Turističke organizacije Republike Srpske tokom idućih godina Velež postati pozitivan primjer i model za dugoročni razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini – kaže Gorčin Dizdar, rukovodilac sektora turizma u MarketMakers, za magazin Visit BiH.

Sam projekat „Srce Veleža“ podrazumijeva izradu feratte, deset alpinističkih smjerova pripremljenih za sportsko penjanje, kao i markiranje planinarske staze (hiking trail), od podnožja planine do vrha Botina. No, izgradnja Via Ferate je vrlo kompliciran i odgovoran posao.

-Via Ferata podrazumijeva uređenje staze kroz vertikalne dijelove stijene, gdje bušenjem metalnih ankera i stopa za penjanje, te njihovim uvezivanjem stvarate osigurani planinarski put! Prilikom projektovanja via feratte morao sam uzeti u obzir veliki broj opasnosti kojima planinari mogu biti izloženi i te opasnosti svesti na minimum. Naša ferata rađena je po francuskom modelu. Duga je blizu 400 metara i vodi na vrh Botin. Prilikom izrade via ferate u stijenu je ugrađeno 1.350 kilograma opreme. Tim iskusnih alpinista na izradi feratte je Nermin Demir, Jasmin Čolaković, Benjamin Jusić, Samin Bajrić, Kujunđić Srđan i igor Milošev – kaže Armin Gazić, alpinist, vođa tima koji je uhvatio u koštac s 400 metara visokom stijenom Botina.

Koordinator projekta „Srce Veleža“ je Zehrudin Isaković, višegodišnji planinarski aktivist, autor brojnih filmova o planinama BiH i svijeta, bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH i član Planinarskog društva Treskavica.

Alpinistička historija

– Važno je napomenuti da je sjeverna stijena Veleža, sa svojih 13 kilometara dugom barijerom, jedna od najprepoznatljivijih i najvećih u čitavoj jugoistočnoj Evropi. Ta stijena ima bogatu alpinističku historiju, a na njoj je već ispenjano 50-ak alpinističkih smijerova. Nakon proteklog rata, aktivnosti u ovoj stijeni su zamrle, a naš je cilj da je vratimo u fokus alpinističke zajednice, ali i da privučemo sve one koji vole prirodu, adrenalin, planinarenje. Također, cilj nam je da projekat pomogne da ovo područje bude mjesto održivog planinarskog turizma – kaže Isaković.

Tokom alpinističkog kampa, pored ostalog, predstavljen je i „Alpinistički vodič Velež“, autora Dragana Ilića i Emire Hukić. Ovaj vodič sadrži opise svih do sada ispenjanih alpinističkih uspona u barijeri Veleža, kao i prikladan historijat penjanja na ovoj planini, što je vrlo vrijedan prilog ukupnih historiji BiH i regionalnog alpinizma.

Osigurani alpinistički put

Ferata je osigurani alpinistički – planinarski put kroz stijenu. Penje se pomoću „via ferata“ kompleta, a obavezan dio opreme su i kaciga, te penjački pojas. Prve ferrate su nastale u italijanskim Dolomitima gdje su se nekada alpinistički usponi opremili čeličnim sajlama i rukohvatima, te tako priredili i za planinare koji nisu alpinisti. Posljednjih desetak godina nastala je prava ekspanzija ferrata u cijelom svijetu. Njihova popularnost u planinarskoj populaciji sve više raste, a stidljivi pomaci događaju se i u BiH. Ferrata na Veležu sigurno je značajan iskorak u tom smijeru.

Planinarsko društvo Treskavica

Planinarsko društvo Treskavica Sarajevo osnovano je 1950. Tokom svog postojanja društvo je bilo jedno od vodećih na području Bosne i Hercegovine, kako po broju članova tako i po infrastrukturi i aktivnostima koje su članovi društva provodili.

Kroz svoju dugu historiju, Društvo je izgradilo i upravljalo sa dva doma,“Sustavac” i “Kozja Luka” na Treskavici.“Kozja Luka” je po svojim kapacitetima bio najveći planinarski dom u Bosni i Hercegovini, a tokom prethodnog rata je potpuno devastiran. Ipak, Društvo je uspjelo izgraditi novi dom na planini Visočici. Ova planinarski objekat je moderan i već regionalno prepoznat.

Članovi Društva pohodili su planine širom svijeta, od planina u BiH do samog Mount Everesta. Članovi su aktivni na području alpinizma, turnog skijanja, planinske fotografije, rada s mladima, te borbi za zaštitu prirode i njene zakonske legislative.