Skip to content Skip to footer

Jedan od najvećih prirodnih rezervata u BiH: Magični predjeli Parka prirode Blidinje

Park prirode Blidinje, osnovan 1995. godine, nalazi se u centralnom dijelu visokih planina BiH, pokrivajući velika područja planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana za koje stručnjaci smatraju jednim od najljepših predjela Evrope.

Centralnim dijelom parka prirode Blidinje dominira Dugo polje, s Blidinjskim jezerom koje je nastalo kao posljedica povlačenja glečera u dolinu lociranu na 1.184 metra nadmorske visine. Površina jezera Blidinje varira od 2,5 do šest kilometara kvadratnih, dok prosječna dubina iznosi oko jedan metar. Tokom perioda znatnog isparavanja jezero gotovo presuši. U jezeru obitava endemska riba oštrulja, bjelica, klen i alohtona kalifornijska pastrva.

Hajdučka država

Zapadnu granicu Parka prirode Blidinje čini Vran planina, na jugoistoku su rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku je rijeka Doljanka. Naoko beživotne i stjenovite padine Masne Luke, botaničko-zoološkog rezervata, prekrivene su gustom borovom šumom, uključujući i endemski bijelokori bor Pinus leuco dermis. To je najveći kompleks bora munike u Evropi.

Tri vrste divlje majčine dušice i deseci divljih cvjetnih vrsta prekrivaju dolinu i obronke planina svako proljeće i ljeto. Uz jezero proteže se Dugo polje koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, iako je u prošlosti bilo obrnuto.

Prekrasni masiv Čvrsnice krasi i poseban rezervat Diva Grabovica, koji u okviru veličanstveno lijepe cjeline rezervata obuhvata i kanjon rijeke Grabovice. Naziv potječe od djevojke Dive Luke Grabovca iz Prozora koju je zaprosio osmanski beg iz Kupresa. Ona bježi, ali je beg ubrzo pronalazi i, prema legendi, ubija. I danas je veliki broj onih koji hodočaste na njen grob, posebno mlade djevojke.

Jedinstvena turistička znamenitost Parka prirode Blidinje je Hajdučka republika, osnovana 2002. godine i posvećena hajduku Mijatu Tomiću. Oko njegovog imena su se raspredale brojne priče i legende. Danas je dostupna posjetiteljiima njegova pećina u kojoj se skrivao od progonitelja. Ovdašnji ljudi su stvorili državu “hajduka Mijata Tomića”, a u spomen na poznatog narodnog junaka. Ona danas predstavlja dodatnu turističku ponudu Blidinja.

Dvije klime

Park Blidinje odlikuju dva tipa klime. Niži i južno istureni djelovi planina Čvsrnice, Čabulje i Vrana imaju mediteransku klimu. Dolinom Neretve i njenim desnim pritokama, mediteranska klima prodire do Jablanice i dublje u unutrašnjost. Sjeverne padine planina i viši nadomorski djelovi su pod uticajem kontinentalne klime. Porastom nadmorske visine dolazi do pada temperatura i dužeg zadržavanja sniježnog pokrivača.

Zime su duge i hladne, s puno snijega koji pada od oktobra do maja, što veoma pogoduje razvoju zimskog turizma. Sportsko-rekreacioni centar Risovac nalazi se na 1.250 metara nadmorske visine i ima približno 1.000 metara skijaških staza jedinstvenih po tome što ih opslužuje ski lift četverosjed dužine 575 metra, te kapaciteta 1.600 osoba po satu.

Pored jedinstvenog prirodnog pečata, Blidinje karakteriziraju i bogata arheološka nalazišta. Najveću pažnju privlači nekoliko nekropola sa srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima – stećcima, a najveća i najočuvanija od njih je u Dugom polju koja broji oko 150 stećaka koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika BiH. Nekropole stećaka svjedoče o tome da su slavenska plemena naselila ovo područje u 7. vijeku i od Blidinja napravila svoj dom.

Leave a comment

0/100