Skip to content Skip to footer

Izložba u Historijskom muzeju BiH: „Zagrljaji“ Safeta Zeca tope srca posmatrača

Djela iz ciklusa „Zagrljaji“ slavnog bh. slikara Safeta Zeca, koja su prethodno krasila zidove venecijanske crkve Santa Maria della Pieta, izložena su u Historijskom muzeju BiH. Izložba je svečano otvorena 25. novembra, na Dan državnosti BiH, a „Zagrljaji“ su zapravo prisutni od ratne 1992. godine u umjetnikovom životu.

-Od moga egzila pokušavao sam da pretvorim tu bosansku muku u metaforu „Zagrljaji“. Naravno, ima to veze s mojim likovnim preferencama. Ali zaista je to do unazad godinu bio impozantan opus koga sam, eto, imao želju da imenujem, jer dosadašnji „Zagrljaji“ bili su depersonalizirani, zapravo više su bili ta igra ruku, više je to roditelj – dijete zapravo. Mene dira ta tragedija, ta personalna tragedija Admire i Boška i želio sam, ako ništa, da im posvetim tu izložbu, da na neki način zatvorim, da završim to, ako mi život da, da nastavim s drugim sadržajima, s drugim ljubavima koje me još potresaju – kazao je Safet.

„Zagrljaji“ su likovni fenomen koji zbog ruku u zagrljaju šalje jasnu poruku. Zec ga je kompletirao zagrljajem sarajevskog Romea i Julije, Boška i Admire, ali ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevu pod opsadom mogu biti bilo čija.

Safetovi „Zagrljaji“ govore o rastancima, neizmjernim ljubavima, o boli. Njegovi “Zagrljaji“ tope srca onih koji ih posmatraju. Djela će u Historijskom muzeju BiH biti izložena do 29. februara 2020. godine.