Skip to content Skip to footer

IT kompanija Softhouse Balkans iz Sarajeva: Zadovoljni uposlenici su garant poslovnog uspjeha

IT kompanija Softhouse Balkans osnovana je 2014. godine u Sarajevu kao jedna od pet ravnopravnih poslovnica pod okriljem švedske grupacije Sofhouse Consulting. Prije dolaska u BiH, kompanija je bila zastupljena u Švedskoj, ali je njen tadašnji konsultant Himzo Musić ukazao na potencijale i znanje koje posjeduju mladi u BiH, pa je formirana kompanija u Sarajevu.

Posebnost ove kompanije ogleda se u činjenici da kombiniraju najbolje iz Švedske i BiH. Iz Švedske je to sistem rada i inicijative koji ulijevaju sigurnost uposlenima, dok je to iz BiH start-up kultura u kojoj djeluju mladi, pametni i ambiciozni ljudi željni dodatnog znanja i obrazovanja.

Osim što crpe internacionalno iskustvo i znanje i primjenjuju ga u BiH, gdje daju direktan doprinos razvoju IT tržišta u našoj zemlji, uposlenici su i više nego zadovoljni uslovima i prilikama za razvoj  koje im nudi ova kompanija. Prilikom naše posjete, kazali su nam da djeluju kao jedna velika porodica i da su ponosni što su dio tima Softhouse Balkans.

Amir Čaluk, scrum master, kaže da ima internacionalno iskustvo i da je rad u Softhousu najbliži tom svjetskom standardu i pristupu radu.

– U BiH je ostao neki prijašnji sistem, odnosno moć je u rukama menadžera, dok se u Softhousu moć daje ljudima koji rade na razvoju softvera, direktno komuniciraju s klijentima i nude im tehnička rješenja, a rukovodstvo stvara predispozicije uspolenim da svoj posao rade na najbolji mogući način – kaže on.

Emir Sijerčić kaže da je transparentnost u radu ono što Softhouse Balkans izdvaja od ostalih. Svi uposlenici imaju uvid u sve detalje u vezi s kompanijom, i uključeni su u mnoge odluke što nije uobičajeno na bh. tržištu. Pored toga kompanija se fokusira na svakog uposlenog pojedinačno i podupire razvoj pojedinaca u skladu sa ciljevima kompanije. Počeo je kao QA, odnosno kontrolor kvalitete i testirao je softvere koje rade developeri. U jednom momentu je, kaže, vidio da je otvorena prilika za scrum mastera i to ga je zainteresovalo. Iskazao je želju za razvojem u tom pravcu i ona se za dva dana ispunila.

S druge strane, Admir Šatara kaže da je naučio mnoge stvari u Softhousu jer kompanija nudi priliku za stalnim učenjem i stjecanjem novih iskustava.

– Firma  je u svakom od nas vidjela potencijal i želju za novim izazovima i podržava nas u tome. Imamo brojne pogodnosti što se tiče napredovanja u našem poslu kroz razne edukacije i druge aktivnosti. Omogućeno nam je da sami sebi razvijamo okruženje i ambijent kako bismo se što bolje osjećali i izvršavali svoje svakodnevne obaveze – kaže on.

Softhouse Balkans nema svoje proizvode, već prodaju domaće znanje, razvijaju produkte za klijente koji imaju svoje korisnike. Jednostavno, kažu, žive od svog znanja. Najviše rade za švedsko tržište, a za klijenta, kompaniju Certus, već dvije godine razvijaju softver za jedan od njihovih proizvoda.

Naglašavaju da s ovom kompanijom jednostavno žive i razvijaju se. Nedavno su njihove kvalitete spoznali i u Češkoj gdje pomažu klijentu ComAp da razviju profesionalan software u skladu sa sigurnim okruženjem ove industrije.

– Što se tiče naših usluga, do sada smo se primarno fokusirali na razvoj softvera, a sada vidimo da je još jedna od naših jakih strana i posebno poznavanja agilnih metoda u razvoju softvera. Mnogo kompanija priča o tome da su agilni, no prema našoj analizi mi vidimo da mi zbilja ovdje prednjačimo na bh tržištu. Razlozi su dugogodišnje eskpertno znanje u ovoj oblasti u našoj grupaciji, kao i kolege u BiH koje vladaju materijom. Ovo se naravno odražava i u paleti naših usluga, pa mi osim što razvijamo softver, naše klijete podučavamo kako da razvoj svog proizvoda organizuju  tako da produkt što prije može izaći na tržiste. To je jedna cjelina koja je jako atraktivna za klijente koji su spoznali draži agilnog razvoja, kao npr uštedama pri razvoju, te fokus na  direktnu relaciju između klijenta i developera, što je vrlo bitno za kvalitetnu isporuku – kaže Vernisa Rejhan, operativna direktorica Softhouse Balkans.

Himzo Musić i Vernisa Rejhan

Kompanija se ove godine planira proširiti i na Balkan, te ući u partnerstvo s drugim kompanijama koje imaju agilni pristup, jer im je, kaže Rejhan, jako bitno da kompanije s kojima sarađuju imaju iste vrijednosti, odnosno human pristup uposlenim, te da su profesionalni i prema državi u kojoj rade.

– Tražimo takve partnere, jer ne možemo sve sami. U Švedskoj je mnogo posla i istražujemo mogućnosti da uđemo u saradnju s jednom firmom iz Banje Luke za zajedničku isporuku na švedsko tržište. To nas jako raduje, jer uz ovakve saradnje širimo naše poslovanje i izvan Sarajeva – poručuje ona.

Filip Eckstein, kompanija ComAp:

“Počeli smo raditi sa Softhouse Balkans kako bismo razvili sljedeću generaciju kontrolora za napajanje pametnih sistema za ravnomjerno generiranje električne energije. Ono što čini ovu međunarodnu saradnju posebnom je to što mi međusobno učimo kako da stvari radimo drugačije. Agilan pristup u upravljanju softverom, koji je usvojio Softhouse Balkans, pokazuje intenzivan timski rad, gdje je razvojni tim jako fokusiran na jedan projekat. Smisao za transparentnošću koji je uveden čak i na menadžerskom nivou čini Softhouse i ComAp jakim partnerima za buduće projekte”.

Leave a comment

0/100