Skip to content Skip to footer

Ismeta Rejzović: Moji gosti stalno se vraćaju, ima li kuharu ljepše nagrade

Nanese li vas gladne put u Brčko, obavezno otiđite u “Sheher”, restoran na Savi, nadaleko poznat po vrhunskim gurmanlucima, a kako i ne bi kada glavnu riječ u kuhinji vodi Brčanka Ismeta Rejzović, vlasnica ovog jedinstvenog ugostiteljskog objekta na splavu, ali i prava majstorica svog zanata, kako nam kazaše njene kolege iz Udruženja kuhara BiH.

Ljubav prema kuhanju naslijedila je od svoje majke, koja je, kaže Ismeta, i sama bila vrsna kuharica i domaćica. Kako joj je sve u kuhinji polazilo za rukom, Rejzović je vrlo brzo spoznala da će to biti njen životni poziv. Uslijedilo je obrazovanje u Beogradu, gdje je završila Visoku kuharsku školu, a potom specijalizacija u Rovinju.

Kulinarstvo je ljubav

Sa 24 godine vratila se u svoj rodni grad i odmah u jednom hotelu dobila zvanje šefa kuhinje, a sa samo 31 godinom otvorila je restoran na Savi, ugostiteljski objekat jedinstvenog ambijenta, u kojem su se pripremali i gostima posluživali pomno birani specijaliteti.

-Vrijeme agresije na BiH provela sam u Njemačkoj, a onda se ponovo vratila i otvorila “Sheher”. To je ispunjenje mog sna, da imam restoran u kojem ću gostima prezentirati ono što najbolje znam, a to je priprema jela. Ljudi vrlo brzo prepoznaju umijeće i kvalitet. Moji gosti su to prepoznali, pa se stalno vraćaju. Ima li kuharu veće i ljepše nagrade – govori na početku razgovora Rejzović.

Prije nego što se skrasila u rodnom gradu, Ismeta je “pekla” kuharski zanat po ugostiteljskim objektima širom Istre i Dalmacije, a potom Italije, Austrije i Njemačke, radeći sa poznatim chefovima.

Tokom četiri decenije bavljenja kulinarstvom, skupila je brojne nagrade i priznanja. Najdraža joj je, kaže ona, za drugo mjesto koje je 1985, kao mladi kuhar, dobila takmičeći se s puno starijim kolegama u pripremanju jela, te nagrada za radnika mjeseca i godine. Spominje i priznanje Hrvatskog Inspektorata u Dubrovniku, koje je dobila za najurednije radno mjesto.

Otkriva nam kako već odavno kulinarstvo ne doživljava kao poziv.

-I danas, nakon toliko godina, najsretnija sam kada sam u kuhinji, mom malom carstvu u kojem svaki dan otkrivam nešto novo, spajam nove namirnice, sklapam nove recepte. Za mene je kulinarstvo ljubav, umjetnost svijet u kojem se najbolje osjećam, nešto bez čega ne mogu zamisliti život – priča Rejzović.

Goste ne voli dijeliti i svaki joj je, kaže, jednako važan. Ipak, u dugogodišnjem radu imala je priliku pripremati jela za brojne poznate ličnosti, kako iz naše zemlje, tako i iz svijeta. Među njima su glumac Pierce Brosnan, Lepa Brena, Abdulah Sidran…

Gastronomski praznik

Iako preferira mediteransku kuhinju, prije svega zbog njenih zdravstvenih prednosti, Ismeta najviše voli i priprema bosanske specijalitete.

-Glavno obilježje naše tradicionalne kuhinje je kuhanje na nižim tempereturama i dugotrajno bez puno začina i zaprške. To je na kraju i preporuka nutricionista. Mi se trebamo ponositi našom kuhinjom, jer bosanska jela se prave od kvalitetnih namirnica, ukusna su i pripremana sa puno ljubavi. Bogatstvo služenja naših jela je zavidno kulturno nasljeđe koje u budućnosti moramo adekvatno valorizovati kroz različite prezentacije turistima, putem gastro i tematskih manifestacija, ali i kroz veću ponudu naših hotela i restorana. Bila sam na manifestacijama hrane gdje se na jednom mjestu serviralo više od 1.000 jela bosanske kuhinje. To je zaista praznik za oči i nepce, kada se ustvari najbolje vidi cijelo bogatstvo naše kuhinje – ističe Rejzović.

Od svjetskih kuhinja izdvaja francusku i kinesku. Francusku zbog slatkih delicija, zbog kojih su, kaže Ismeta, s pravom prvi na međunarodnoj gastronomskoj sceni, a kinesku zbog jednostavnosti u stvaranju vrhunskih ukusa sa soja sosom.

– Baveći se ovim poslom imala sam priliku puno putovati. Najviše me fascinirala Francuska i njihove delicije, ali i Norveška, gdje sam probala steak od irvasa, te Kenija u kojoj su mi servirali kaurmu od deve – kaže Rejzović.

Leave a comment