Skip to content Skip to footer

Haris Fazlagić: Ovo je godina važnih i ozbiljnih turističkih projekata

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je tokom protekle godine pružila aktivan doprinos u procesu oporavka i razvoja turističkog sektora kroz potporu skoro 200 institucija, privrednih subjekata, udruženja, saveza ili istaknutih sportskih pojedinaca koji su direktno podržani kroz javne pozive i dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava.

-Realizirano je više od 200 projekata i manifestacija iz turizma, sporta, kulture, te drugih važnih oblasti u turističkom lancu. Iz budžeta Turističke zajednice Kantona Sarajevo izdvojeno je milion KM za promociju na najvećim međunarodnim sajmovima turizma i roadshow kampanje, a skoro tri miliona KM uloženo je za projekte značajne za razvoj, unaprjeđenje i promociju turizma. Protekla godina bila je definitivno najproduktivnija u odnosu na sve prethodne, tako da itekako možemo biti zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima u 2022. godini – naglasio je Haris Fazlagić, vršilac dužnosti predsjednika Turističke zajednice kantona Sarajevo, u intervjuu za magazin Visit BiH.

To je izuzetno značajna podrška razvoju turizma u Kantonu Sarajevo. Hoćete li nastaviti istim intezitetom?  

-Budući da naša poslovna politika ide uzlaznom putanjom, nastavljamo unaprjeđivati turističku ponudu Kantona Sarajevo u nadolazećem periodu, pa će 2023. godina za nas biti godina izazova u smislu velikih, važnih i ozbiljnih projekata koji će biti realizirani s ciljem promocije, razvoja i unaprjeđenja turizma u Kantnu Sarajevo. Jedan od takvih projekata je izgradnja alpine coastera na Bjelašnici, za koji je u finansijskom planu Turističke zajednice za ovu godinu izdvojeno 2,5 miliona KM. Među značajnijim projektima su izgradnja sky walk-a, realizacija turističke signalizacije, rješavanje problema parkinga turističkih autobusa, nastavak sufinasiranja pravnim i privatnim subjetkima koji kreiraju projekte s ciljem razvoja i unaprjeđenja turizma…

Na ovu funkciju izabrani ste krajem januara ove godine. Šta će biti u fokusu Vašeg rada u narednom periodu?

-Sarajevo City Card, jedan od važnijih projekata Turističke zajednice Kantona Sarajevo, korisnicima donosi brojne popuste i odlične uštede. Radi se o jedinstvenoj kartici za ulaz u muzeje i gradski prijevoz, vožnju žičarom, s popustima za hotelski smještaj, na turističkim turama, za gastronomiju, kupovinu, te ostale usluge iz oblasti turizma koje će ostvarivati uz značajne popuste cijena. Također, u fokusu budućeg djelovanja bit će rješavanje problema u vezi neizvršenja zakonskih obaveza kada je u pitanju plaćanje turisitčke članarine i takse, kao i registracije objekata. Budući da zimska sezona već uveliko traje, naše promotivne aktivnosti su nastavljenje u pravcu prezentacije ljetne  turističke sezona, koju promovišemo na evropskim i svjetskim sajmovima. Uskoro u promociju uključujemo i svjetske influensere, te spajamo tradicionalni i moderni oblik promocije kako bi informacije o našoj destinaciji stigle do što više potencijalnih turista.

Koji su projekti Turističke zajednice trenutno u toku, kada će biti završeni i šta će se popraviti njihovom realizacijom?

-Turistička zajednica kantona Sarajevo putem javnih poziva sufinansira, odnosno dodjeljuje bespovratna sredstva za podršku projektima iz različitih oblasti kao što su zabava, kultura, sport, gastronomija, tradicija…, a na osnovu jednog od javnih poziva i ove zime osiguravamo brojne kvalitetne sadržaje. Od decembra 2022. do marta ove godine bit će realizirano oko stotinu događaja, koji su raspoređeni u cijelom Kantonu Sarajevo, u gradskom i planinskom dijelu. Među najznačajnijim su brojna sportska takmičenja na olimpijskim planinama, te muzički, zabavni, kulturni i gastronomski sadržaji u gradu – koncerti, gastro festivali, holiday marketi… Cilj je obogaćivanjem turističke ponude produžiti trajanje zimske turističke sezone.

Šta je to što Kantonu Sarajevo nedostaje i što bi svakako trebalo popraviti u turističkom smislu?

-S ciljem što većeg razvoja i unaprjeđenja turizma u Kantonu Sarajevo neophodno je raditi na boljoj povezanosti i uvođenju novih letova i konekcija s evropskim i svjetskim destinacijama. Između ostalog, radi se na realcizaciji uvjeta za uspostavljanje dvije nove avio-linije s Barcelonom i Hong Kongom. Također, potrebno je ojačati promotivne aktivnosti, budući da bez obzira na dostuponost informacija ipak postoji mnogo prostora za dodatnu promociju i informieanje potencijalnih turista o Kantonu Sarajevo kao atraktivnoj turističkoj destinaciji. Neophodno je kanalisati informacije o svim jedinstvenim mogućnostima koje nudimo, a koje su u vezi s našom historijom, kulturnom, gastronomijom, izuzetnim gostoprimstvom, ekonomskom opravdanosti, sigurnosti grada…

S tim u vezi, značajan dio rada Turističke zajednice je i predstavljanje turističke ponude na sajmovima. To je do sada funkcioniralo i više nego dobro. Planirate li posjete nekim novim sajmovima na kojima Turistička zajednica do sada nije bila prisutna?

-Zbog izuzetne važnosti direktne komunikacije s potencijalnim turistima, ali i poslovnim partnerima, sajmovi su izuzetno bitna karika u promotivnom lancu turizma Kantona Sarajevo, ali i BiH kao turističke destinacije. Ove godine turističku ponudu predstavljamo na ukupno 24 sajma, a među novim sajamskim tržištima su Brazil i Indija kao mnogoljudne zemlje i najbrže rastuće svjetske ekonomije, te Francuska, Švedska i Poljska koje važe za evropske destinacije. Sajam je prilika da u direktnoj komunikaciji saznamo želje i potrebe potencijalnih turista, održimo sastanke s predstavnicima turističke industrije, te promoviramo našu turističku ponudu uz brojne evropske i svjetske turističke destinacije podižući standarde i prateći svjetske trendove.

Snijeg je ove sezone poprilično kasnio, što se svakako odrazilo na početak skijaške sezone na     Bjelašnici i Igmanu. Trenutno situacija sa snijegom je zadovoljavajuća. Jeste li zadovoljni posjetama skijaša na ove dvije planine?

-Posljednjih dana na Bjelašnici i Igmanu vlada odlična zimska atmosfera! Snijeg na koji se dugo čekalo napokon je omogućio skijanje, sankanje i ostale zimske aktivnosti, te primamio brojne posjetitelje kojih je najviše tokom vikenda kada uživaju na olimpijskim ljepoticama Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću.