Skip to content Skip to footer

Grad mostova i grad mladosti: Mostar, turistički biser Hercegovine

Mostar je turistički centar, ali i glavni kulturni, politički i financijski centar Hercegovine. Već na prvi doživljaj ovog prekrasnog grada osjetit ćete mnoštvo različitosti koje ga čine zaista posebnim. Njegova draž je u tome što se u njegove ulice utkao duh različitih civilizacija koje su ovdje boravile, duh koji se osjeća u mnoštvu mladih gostoljubljivih ljudi, kao i arhitektonskim zdanjima. Ovaj centar Hercegovine oduvijek je bio i ostao – grad mostova i grad mladosti.

Nobelovac Ivo Andrić je napisao: “Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga ujutro budi nego svjetlost”. Mostar je grad cvijeća, zelenila i bezbroj puta opjevanog behara koji već u februaru zna procvasti i načiniti čudnovato lijepu i nestvarnu sliku koja nadahnjuje.

Zipline iznad Neretve

U gradu i njegovoj blizini se nalaze jedinstveni lokaliteti kulturno- historijskog blaga od kojih treba posebno istaknuti srednjovjekovni Stari most. Ove godine održani su 454. skokovi sa Starog mosta i to je svakako jedno od najstarijih sportskih takmičenja na svijetu, a svake godine događaj okupi nekoliko desetina hiljada posjetitelja.

Stari most se nalazi u starom dijelu grada koji je turistički centar i izuzetno je zanimljiv po svojim uskim uličicama punim života. U njemu se nalazi mnoštvo ugostiteljskih objekata i obrta s tradicionalnom ponudom. Ulica Kujundžiluk, koja uz Neretvu vodi do Staroga mosta, ime je dobila po kujundžijama ili kovačima, koji u toj ulici ručno obrađuju metal u razne ukrasne predmete.

U Mostaru se također nalazi mnoštvo kulturno-historijskih i vjerskih objekata kao što je Kriva ćuprija, Karađozbegova džamija, Turbe, Hamam, gradsko kupatilo, stara pravoslavna crkva, sinagoga, najstariji stambeni objekat – Kajtazova kuća… Mostar konstantno radi na poboljšanju turističke ponude i jačanju potencijala, pa je prošle godine otvoren i zipline Stari most. Ovu atrakciju pokrenuli su šampioni skokova sa Starog mosta Lorens Listo i braća Samir i Ermin Zukanović. Zipline je dug 200 metara, a kreće s Lučkog mosta, na kojem se nalazi spomenik Šantićevoj Emini, a završava iznad platoa na Starom mostu.

Ako ste ljubitelj adrenalina, avanturu nastavite na uzvišenju Fortica istočno od Mostara. Glavna atrakcija sportsko-avanturističkog parka Fortica je 570 metara dug zipline, najduži u BiH, s kojeg se pruža fantastičan pogled na Mostar. Polazna tačka je ispred planinskog doma i vidikovca, a završava na strmim stijenama sportskog penjališta Stolac na kojem je obilježeno 13 penjačkih smjerova.

Kada ste već na Fortici, osjetite adrenalin i na visećem mostu dugom 35 metara koji spaja dvije litice. Riječ je o prvoj Via Ferrati koja je izgrađena u ovom gradu. Do visećeg mosta na stjenovitim padinama uzvišenja Stolac iznad Mostara, koji je sastavni dio Via Ferrate Fortica, stiže se pješice kamenitom stazom. Osim glavne rute izgrađena je i lakša varijanta uspona, takozvanim Đavoljim stepenicama koje prolaze kroz stjenoviti usjek, a za posjetitelje željne adrenalina tu je i stjenoviti teren za penjanje.

Izletište Rujište

Postavljene su metalne stepenice i sajla kojom se zakače, tako da je njihovo penjanje što sigurnije. Jedan dio Via ferrate jeste viseći most koji služi za savladavanje horizontalnih prepreka, a merdevine i sajla su za vertikalne prepreke. Sve to skupa čini pravu avanturističku rutu.

A kada osjetite sve čari grada na Neretvi i želite pobjeći od vrućine i gradske vreve u prirodno okruženje, idealno mjesto za udaljeno je svega 25 kilometara od Mostara. Na periferiji planina Prenj i Velež, prostire se idilično Rujište, omiljeno izletište Mostaraca, a posljednjih godina dolaze posjetioci i iz drugih bh. gradova.

Kao planinski prostor Rujište se nalazi na 1.050 metara nadmorske visine, a područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope. Iznimno je bogato munikom i endemskim crnogoričnim drvetom. Na Rujištu je izgrađena trim stazu koja se nalazi u blizini glavnog ugostiteljskog objekta. Zajedno s biciklističkim klubovima obilježene su biciklističke staze koji od Rujišta vode prema planini Velež, Nevesinju, Mostaru, planini Prenj i Boračkom jezeru.

S obzirom da se bliži zima, a zaljubljenik ste u sniježne sportove, Rujište nudi odlične uvjete za skijanje. Posjeduje stazu za skijanje, sankanje, ski-lift. Staza raspolaže jednim ski liftom 950 metara dužine, ali za početnike i one koji ne mogu doći do većih skijaških centara ovo je pravi mali planinski raj. Bilo kako bilo, Rujište vam tokom cijele godine garantira uživanje, bez obzira da li dolazite s porodicom ili društvom.