Skip to content Skip to footer

Fondacija Dogs Trust u Sarajevu upriličila druženje za promociju odgovornog vlasništva i kvalitetnog udomljavanja pasa

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je u srijedu, 3. jula u Sarajevu organizovalo sada već tradicionalni veliki događaj u povodu početka ljeta s ciljem promocije odgovornog vlasništva pasa, posebno tokom vrućih ljetnih dana, ali primarno visokih Dogs Trust standarda kvalitetnog udomljavanja mješanaca koji se u Sarajevu provode kroz Program fostering udomljavanja.

Brojni posjetioci, vlasnici pasa, djeca, roditelji i ljubitelji životinja uživali su u druženju kod Bine na Vilsonovom šetalištu, te u programu koji je uključivao prezentaciju stručnjaka o tome kako odabrati pravog psa za svakoga ko ga želi nabaviti, izvlačenje vrijednih i korisnih nagrada za vlasnike udomljenih pasa koji su učestvovali na Facebook takmičenju, te izvlačenja manjih, ali vrijednih nagrada za sve posjetioce, dok su naši najmlađi prijatelji kroz edukativno-zabavnu radionicu učili o principima sigurnosti u kontaktu sa psima i u njihovoj blizini te o prirodi i potrebama pasa, kako bi kada porastu, oni koji se na to odluče, bili što odgovorniji vlasnici pasa.

Na početku događaja, posjetiocima se obratio šef Predstavništva, Anel Bećirović koji ih je pozdravio, te poželio dobrodošlicu i delegaciji Fondacije iz Londona, i naveo prednosti podrške Fondacije u BiH.

-Naše Predstavništvo u BiH finansira, koordinira te u saradnji s lokalnim partnerima i institucijama, provodi sedam programa koji su dizajnirani tako da, u skladu s našim statusom i dostupnim sredstvima, pomognu lokalnim vlastima da riješe problem s napuštenim psima u skladu s državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja – rekao je Bećirović.

On je dodao da ipak samo odgovorne vlasti mogu i obavezne su provesti mjere Zakona koje bi, uvezane u samoodrživi Sistem za upravljanje populacijom pasa, sigurno problem riješile efikasno, humano i trajno.

-Naši programi imaju izvrsne rezultate, a da bi imali još veći efekt, inicijativa lokalnih vlasti i sistemski pristup su neophodno i ključni – rekao je Bećirović.

Posebna pažnja skrenuta je na važnost kontinuiteta provođenja Programa edukacije školske djece koji je ključan za smanjenje rizika za djecu i zajednicu, ali i za dugoročno rješenje, a koji se u Sarajevu uspješno i na zadovoljstvo djece, roditelja i škola, provodi već punih 7 godina.

-S obzirom na to da se radi o najranjivijoj populaciji društva, kontinuitet u provođenju ovog programa ključ je za višestruke koristi koje on sa sobom nosi za cijelu zajednicu – naveo je Bećirović i dodao da se zato Predstavništvo nada da će se neometano provođenje ovog važnog Programa u Kantonu Sarajevo ipak nastaviti „bez prepreka na koje smo nedavno naišli, kako jedino Sarajevo ne bi ostalo bez ove važne podrške“.

Šef Predstavništva Fondacije je također najavio i skore detaljne vijesti o pripremama za uspostavljanje izvrsnog Dogs Trust Centra za udomljavanje pasa baš u BiH, što bi predstavljalo i zadnju, važnu kariku u značajnoj podršci jedne od najvećih organizacija za dobrobit pasa na svijetu koja u Velikoj Britaniji vodi 23 ovakva Centra!

Na događaju je prezentirana i nova aktivnost „Dogs Trust BFF“, kojim se prijatelji pasa pozivaju da se uključe u širenje edukacije i podizanje svijesti o važnom pitanju dobrobiti pasa i rješavanju problema napuštenih pasa, te da doprinesu aktivnostima koje Predstavništvo provodi kao podršku lokalnim akterima da riješe problem napuštenih pasa humano, zakonski i trajno.

Vlasnici pasa su iz prve ruke dobili informacije od Instruktora iz Škole za pse, te veterinarskih koordinatora Predstavništva, a Fostering koordinator odgovarao je na pitanja o tome kako iskoristiti ovaj program za dobijanje stručne pomoći u odabiru ljubimca, te kako postati Fostering volonter i pomoći Fondaciji da što više mješanaca s ulica Sarajeva dobije trajan, sretan dom.

Fondacija Dogs Trust od ove godine svojim vrijednim programima koje provodi u partnerstvu sa lokalnim akterima i uz odobrenje relevantnih institucija, pokriva preko 2/3 teritorije BiH, a nastavlja s podrškom u nadi da će je odgovorne vlasti maksimalno iskoristiti i za svoje građane osigurati uspostavu progresivnog Sistema za upravljanje populacijom pasa koji bi problem riješio trajno, kako bi i zajednica i psi u njoj bili sretni!

Leave a comment