Skip to content Skip to footer

Film Daliland stiže pred bh. kino publiku

Od četvrtka, 22. juna, u bh. kina stiže fantastična filmska priča o životu jednog od najboljih i najkontroverznijih umjetnika u historiji čovječanstva, Salvadora Dalija.

Film Daliland otkrit će nam detalje iz bogate karijere i intrigantnog privatnog života čovjeka koji je zadužio svijet svojim djelima, od platna koje slikao, preko mode do kreiranja vizuelnog identiteta svjetskih brendova.

Neprevaziđeni glumac, Ben Kingsley, na iskren, emotivan i lucidan način tumači lik velikog slikara, dok je Barbara Sukowa, na podjednako autentičan način predstavila lik Dalijeve supruge, najveće životne podrške i vječite muze, Gale.

Imat ćemo priliku da zavirimo u živopisan svijet boja, u tajne koje su se krile iza velikih djela, ali i da saznamo sa kakvim se strahovima suočavao čovjek nemjerljivog talenta.

O filmu: Daliland priča priču o poznim godinama neobičnog braka između umjetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale, u vrijeme kada njihova naizgled nepokolebljiva veza počinje da puca. Radnja se odvija u Španiji i Americi 1973. godine, a priča je ispričana kroz prizmu Jamesa, mladog asistenta slikara, koji želi da se proslavi u svijetu umjetnosti dok pomaže ekscentričnom i živahnom Daliju da se pripremi za veliku izložbu u New Yorku.