Skip to content Skip to footer

Etnografski muzej Tuzlanskog kantona

Restoran i zavičajni muzej Etno Avlija, smješten je u središtu naselja Mačkovac, nadomak Banovića. Riječ je o kompleksu u kojem se nalazi velika zbirka predmeta, oruđa za rad, posuđa, narodnih nošnji i folklora koji potiču iz bogate prošlosti Bosne i Hercegovine.

Etno Avlija je izgrađena 2011. godine i svakim danom se nadopunjuje nekim novim sadržajima, te je odlikuje prirodni ambijent, a pogodna je za odmor i relaksaciju. Formaciju nekoliko starobosanskih kuća, avlija i radionica upotpunjuje restoran zatvorenog tipa sa dodatnim ljetnim baštama koje se nalaze na nekoliko lokacija unutar kompleksa.

Uz zvuke tambure, šargije i harmonike, prostorom se širi primamljivi miris vrhunskih specijaliteta kuhinje. Etno Avlija nudi brojna jela bosanske tradicije, a broj posjetilaca je svakim danom sve veći.

Pored specijaliteta od mesa, od kojih izdvajaju ono „ispod sača”, ponosni su na svoju ponudu ribe, koja se priprema na drvenom uglju. Svakog četvrtka Etno Avlija je domaćin “ribljih večeri” uz tamburaše, a muzika svira i subotom i nedeljom.

Svi oni koji su se zasitili grada odlučuju da odmor potraže u prirodi, te Etno Avlija biva obavezna u njihovoj posjeti Banovićima.

Imanje je privatni biznis Refika Halilovića, koji je korak po korak, sakupljajući stare predmete izgradio impresivno etno zdanje.

Kompleks je pogodan za organiziranje raznih aktivnosti, a često bude prvi izbor svadbi i vjenčanja. Mnogo je kulinarskih emisija snimljeno upravo na ovom lokalitetu.