Skip to content Skip to footer

Elvir Smajlović, stručnjak za bh. gastronomiju: Uspješan kuhar se ne opušta, dokazuje se svakim jelom

Elvir Smajlović, prvi čovjek novootvorenog restorana Gastropub 13 u Sarajevu, zastupa tezu da kuhar nema vremena za opuštanje i da ljubav prema poslu mora opravdati svakim jelom koje izađe pred gosta. U pripremi jela, kuhanju i serviranju koristi prednosti komunikacije s gostom.

-Važno je saznati šta tačno gost želi konzumirati, koje vrste mesa, koje vrste priloga na koji način pripremljene na koji način servirane i onda je zagarantovano zadovoljstvo gosta. Prevaziđena je komunikacija s gostom samo putem pisanih sredstava ponude – kaže Smajlović.

Školska užina

Rođen u Višegradu, gdje je završio osnovnu, dok je srednju školu završio u Sarajevu. Iskustvo je sticao kroz hotele i restorane u Sarajevu s posebnim naglaskom na aktivnosti Udruženja kuhara BiH gdje je aktivan član.

Kao član Udruženja kuhara BiH realizirao je niz aktivnosti na razvoju i poboljšanju školske užine, kao i ishrane predškolske djece u vrtićima. To mu je, kako kaže, bio jedan od zahtjevnijih, ali i dražih poslova na planu edukacije.

Edukacija mladih kuhara iz SOS dječijeg sela, također je dio aktivnosti u koje je aktivno uključen. Unazad nekoliko godina zanimanje kuhar postalo je priznatije i popularnije nego prije deset godina. Doprinijele su to i mnoge gastro emisije i naravno razvoj ugostiteljstva i hotelijerstva.

Neke od zapaženijih Elvirovih aktivnosti su priprema velike tarhana čorbe u Cazinu gdje se u starom dijelu grada pripremala tarhana od 1.500 litara, učešće na palačinkijadi u Orahovici – Hrvatska, a bio je i član žirija na Međunarodnom takmičenju kuhara u Goraždu na Danima jabuke.

Član je redakcije Kluba ljubitelja palačinaka i član žirija na Međunarodnom danu palačinaka, koji je već postao prepoznatljiva manifestacija koja promovira gatsronomske vrijednosti. Želja mu je da svoja znanja i iskustva prenese na mlade kuhare i da razvija vrijednosti tradicionalne kuhinje BiH. Redovan je gost gastro emsija na TV1 u kojima sa gledaocima dijeli svoja iskustva u pripremi jela.

Zagovornik je stalnog usavršavanja na polju gastronomije, zato što su zahtjevi modernog gosta sve veći. Odgovor na sve zahtjevnije goste vidi u primjeni standarda kvaliteta i standarda sigurnosti hrane. U Gastropubu 13 vođa je HACCP tima i s kolegama uposlenicima radi na konstantnoj edukaciji i poboljšanju kvaliteta.

Sajam turizma

Stručnjak je za tradicionalnu gastronomiju, a posljednjih godina učestvuje u ocjenjivanju jela na Festivalu hrane u Lukavcu na Sajmu turizma LIST Lukavac. Na ocjenjivanju jela u Lukavcu ponekad bude izloženo više od 1000 jela koja se ocjenjuju u kategorijama ukusa, mirisa, tehnološkog postupka i autentičnosti i izvornosti jela. Zanimljivo je da se ponekad ocjenjuje jedno te isto jelo sa više naziva, poput potkriže ili ćevapa koji se pravi od bezkvasnog hljeba sa kuhanim mesom i prženim lukom.

-Tradicionalna jela poput dolmi, bosanskog lonca, krzatmi, čimbura, baklave, rešedije, paluze i drugih jela, zaslužuju da budu više u ponudi hotela i restorana u Bosni i Hercegovini. Prvenstveno što sva jela tradicionalne kuhinje imaju termičku obradu na nižim temperaturama i duže vrijeme koje se preporučuje za očuvanje sastojaka i svih nutritivnih vrijednosti jela koje se priprema, zato što se koriste osnovni začini koji samo povezuju okuse mesa i povrće – poručuje Smajlović.