Skip to content Skip to footer

Elvedina Muzaferija: Nadam se da ću još mnogo puta obradovati Bosance i Hercegovce

Elvedina Muzaferija zlatnim je slovima upisala svoje ime u historiju bh. sporta. Naša najbolja skijašica ostvarila je trijumf u spustu u švicarskoj Crans Montani i tako stigla do prve pobjede u drugom po snazi skijaškom takmičenju svijeta, Europa Cupu. Nekoliko dana ranije, osvojila je nove bodove u Svjetskom kupu, također u spustu i to na čuvenoj stazi u italijanskoj Cortini d’Ampezzo.

O pobjedi u Crans Montani, ostatku sezone, o tome kako se odlučila za skijanje, ali i drugim stvarima, Elvedina Muzaferija govori u ekskluzivnom intervjuu za magazin Visit BiH.

Prije svega, čestitam na pobjedi u Crans Montani. Ova staza ti očito odgovara, jer si tu prošle godine osvojila drugo mjesto. Kakav je osjećaj stati na pobjedničko postolje i slušati himnu BiH?

-Hvala puno. Dan ranije otkazana je utrka zbog lošeg vremena, pa su organizatori odlučili pokušati pripremiti stazu za dva spusta zaredom u jednom danu. U prvoj vožnji osvojila sam sedmo mjesto i 36 bodova. Tri sata kasnije, vozila sam još sigurnije i bolje, te stigla do prve pobjede u Europa Cupu i još 100 bodova. To je i ulaznica za finale Europa Cupa. Na mojoj omiljenoj stazi, upravu ste, pobjeda i himna Bosne i Hercegovine, neprocjenjivo! Drago mi je da je medalja došla u vrijeme obilježavanja godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a pobjedu sam posvetila žrtvama nasilja, prije svega, ženama.

Tvoje ime upisano je zlatnim slovima, jer je ovo najbolji rezultat za BiH. Možemo li u budućnosti očekivati još ovakvih uspjeha?

-Tako je. Nije ovo prvi put da ne zvučim neskromno, rezultati to govore. Puno puta sam pomjerila granicu i nastavit ću je pomjerati. Takva sam po prirodi. Meni bliske osobe znaju da više komuniciram djelima nego riječima. Držim se svojih ciljeva i vrijedno radim. Uspjeh nije ni post ni story, on je tek rezultat mnogo truda, a kada se desi onda je to trenutak u kojem stvarno uživam.

Sve češće svojim nastupima obraduješ sve ljubitelje skijanja u našoj zemlji i možemo slobodno reći da si ponos BiH. Možeš li nam reći otkud Elvedina u skijanju, kako si zavoljela ovaj sport?

-Teško je opisati. Na prvu se osjećam nestvarno, a onda fenomenalno. Mediji, društvene mreže, pozivi, poruke i sve što dolazi do mene nakon historijskih rezultata ostavlja veliki trag. To je nešto o čemu sam maštala kao djevojčica. Bavila sam se kratko i drugim sportovima, ali skijanje je bilo jedino čemu je srce težilo. Moji roditelji su me na neki način „uvukli“ u tu ljubav. Danas sam tu gdje jesam i beskrajno sam im zahvalna.

Koliko je truda i odricanja potrebno da se postane vrhunska sportašica, u tvom slučaju skijašica?

-To je fokus koji određuje stil života. Jednostavno ili jesi ili nisi, nema danas hoću, sutra neću i tako dalje. Mnogo je odricanja, više od pola godine provedem daleko od svoje porodice. Ali fizička i mentalna disciplina je neophodna da održava formu i podržava talent.  Ipak, naglasila bih da bez obzira na sve, uz dobru organizaciju i osobe koje vas vole, većina odricanja se može nadoknaditi.

S obzirom da smo svjedoci sve većim nedostacima snijega na skijalištima, koliko je teško trenirati, održavati formu i pripremati se za takmičenja?

-Planine su uvijek bile nepredvidive i vrijeme se na vrhovima mijenja iz minute u minutu. Dodatno, posljednjih godina, a ovu sezonu posebno, vremenske prilike otežale su ne samo takmičenja, nego i treninge bez kojih smo ostali mnogo puta. Po svemu sudeći, bit će ovo sezona s najvećim brojem otkazanih utrka širom Evrope. U ljetnom periodu, isto tako, kada odlazimo na glečere zbog treninga dosta je neizvjesno kako ćemo to vrijeme iskoristiti.

Kada si spomenula poteškoće s treninzima, znamo da u zimskom periodu treniraš na planinama, na snijegu, ali tada već moraš biti spremna za takmičenja. Kako i gdje treniraš u ljetnom periodu, od čega se sastoje tvoji treninzi?

-Skijanje jesport koji zahtjeva trening svih 12 mjeseci i na snijegu, ali i u teretani. Kondicioni trening je jako važan, jer staza zahtjeva vrhunsku fizičku spremu. Ovdje moram spomenuti mog kondicionog trenera Edhema Edu Bajrića. Nakon sezone slijedi sedmica odmora i već počinju pripreme za narednu sezonu. Tokom ljeta smo svaki dan, jednom do dva puta u teretani ili na stadionu, a onda i svaki mjesec 10-15 dana provedemo na snijegu širom Evrope. Mi to zovemo začarani krug, nakon sezone je uvijek prije sezone.

S obzirom da si bila u svim najvećim skijaškim centrima u svijetu, možeš li dati ocjenu naših skijališta u odnosu na ta skijališta?

-Nažalost, na našim planinama se vidi mnogo nedostataka u odnosu na vrhunska evropska skijališta. Ali isto tako, samo malo truda i nekih izmjena dobit ćemo skijališta na kojima se može trenirati tokom čitave zime, a sa tim ćemo dobiti i nove skijaše iz Bosne i Hercegovine koji će se takmičiti u Europa i Svjetskom kupu.

Koliko te utrka očekuje do kraja ove sezone i možemo li očekivati nove uspjehe?

-Trenutno je u planu nekih 10-12 utrka, ali naravno da ćemo pratiti kako se osjećam i prema tome sezonu skratiti ili produžiti. Nadam se da ću obradovati Bosance i Hercegovce još mnogo puta prije kraja sezone.

Imaš li neku poruku za kraj?

-Moja poruka je upućena mladim skijašima, ali i svim mladim sportistima, da vrijedno treniraju i ne odustaju na prvim preprekama koje se pojave na njihovom putu do uspjeha.

Leave a comment