Skip to content Skip to footer

Centar za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“: Prvi izbor za porodični odmor i zabavu

U kompleksu nekadašnje kasarne „Safet Zajko“ u Sarajevu nalazi se Centar za edukaciju, sport i rekreaciju, namijenjen cijeloj porodici, penzionerima, sportistima i rekreativcima.

Centar je smješten u središtu sarajevske općine Novi Grad, udaljen samo pet minuta od tramvajskog i autobuskog saobraćaja. Povezan je s gradom pješačkim stazama i mostom izgrađenim u Nedžarićima, biciklističkim stazama i obnovljenom saobraćajnicom, pa građani do Centra mogu doći pješke, biciklom i automobilom.

Adrenalinski park

U centru se nalaze fontana, šadrvan i ljetna pozornica namijenjena za kulturno-zabavne manifestacije, oko koje su postavljene ljetne bašte za posjetioce, a u blizini se nalazi prostor za fittnes na otvorenom. Ispunjen je zelenilom, šetnicama i klupama za sjedenje.

Park sadrži atletsku stazu, fudbalski teren s vještačkom travom, teren za skok udalj, košarkaško igralište, svlačionice, dječija igrališta i teren za odbojku na pijesku kao i tenis.

U Centru je ljetos otvoren adrenalinski park koji posjetiteljima i ljubiteljima adrenalina nudi istinsko uživanje. Uz tornjeve na kojima su alpinističke stijene, ljubiteljima adrenalin sportova na raspolaganju je i devet zračnih atrakcija s različitim preprekama. Prepreke su postavljene tako da postojeća stabla povezuju s dva tornja, a posjetitelji mogu probati i zip-line, spuštanje niz žicu.

Centralni dio ovog centra ukrašen je botaničkom baštom s vodenim sadržajima. Botanička bašta prostire se na oko 2,5 hektara novog dijela parka, gdje su izgrađena tri vještačka jezera s vodopadom.

Povezana su pješačkim mostovima, a na cijelom prostoru izgrađene su šetnice, te mjesta za odmor. U centralnom dijelu jezera nalazi se fontana sa vodoskokom, a ambijent je upotpunjen sa više od stotinu raznovrsnih biljnih vrsta koje dodatno ukrašavaju parkovski prostor.

Kineski paviljon

Posebnu grupu u flori parka čine Pančićeva omorika, Ginko i Magnolija. Uz sve navedeno, cijeli prostor je osvijetljen što u večernjim satima daje poseban ugođaj za posjetioce. Na 11 hektara površine, s 577 stabala, Centar nudi sadržaje za sve uzraste i pravi je izbor za vikend-odmor.

Centar „Safet Zajko, ali i grad Sarajevo, postat će bogatiji za još jednu kulturnu atrakciju kao rezultat saradnje glavnog grada Bosne i Hercegovine i kineskog grada Tianjin. Prošlog mjeseca u ovom centru započela je izgradnja vrlo atraktivnog kineskog paviljona koji će obogatiti sadržaje ovog posjećenog okupljališta Sarajlija. Paviljon je tradicionalna kineska arhitektura s originalnim konzolama i raskošno ukrašenim krovom.

Projekt je nastao kao dio sporazuma između Sarajeva i kineskog grada pobratima. U svrhu promocije i očuvanja baštine, Grad Sarajevo će jednom od važnijih privrednih i ekonomskih centara Kine, pokloniti repliku sarajevskog Sebilja.